IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn е заинтересован от бизнеса с дисплеи на Sharp

Базираната в Осака Sharp изпитва затруднения преди всичко по отношение на конкуренцията от страна на южнокорейските и китайските производители

13:51 | 21.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тайванският поддоставчик на Apple Hon Hai Precision Industry Co възнамерява да придобие изпитващия затруднения бизнес с течнокристални дисплеи на Sharp.

Hon Hai, по-известен под името Foxconn, търси финансовата подкрепа на Apple, за да сключи трансакцията, пише японският икономически всекидневник Nikkei.

Засега няма данни каква сума възнамерява да плати Hon Hai за отчитащото загуби поделение  за LCD дисплеи на Sharp. Японската компания не коментира темата пред Ройтерс. Агенцията не е успяла да открие за коментар и Hon Hai.

Базираната в Осака Sharp изпитва затруднения преди всичко по отношение на конкуренцията от страна на южнокорейските и китайските производители. Освен това спада и търсенето на дисплеи за смартфони.

Ето защо през май Sharp си осигури спасителен пакет в размер на около 1,7 млрд. евро от няколко банки. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. и Mizuho Financial Group Inc., които заедно бяха предоставили повече от 600 млрд. йени заеми на Sharp, предоставиха нова финансова помощ, спасявайки Sharp за втори път за последните три години. В замяна на това компанията се задължи да осъществи преструктуриране, което предвижда и закриването на 5000 работни места, което представлява около 10% от всички работни места.

Sharp ще превърне подразделението си, произвеждащо малки и средноголеми LCD екрани за смартфони и други уреди, в отделна вътрешнофирмена компания. Анализаторите смятат, че това може да е първа стъпка към отделяне.

И докато отделът за екрани е един от най-жизнеспособните бизнеси на Sharp, с клиенти като Apple и Xiaomi, компанията се бори с южнокорейските си конкуренти Japan Display Inc. и LG Display Co. Вътрешният потребителски бизнес на Sharp е силно ощетен от слабата йена, която вдига производствените разходи в заводите на компанията извън страната.  През юли стана ясно, че оперативната загуба на Sharp за тримесечието между април и юни възлиза на 28,8 млрд. йени (240,42 млн. долара).

Преди месец Ройтерс предаде, позовавайки се на свои източници, че Sharp възнамерява да се обвърже по-сериозно с Hon Hai, както и че може да получи финансови инжекции от други източници, като подкрепяната от държавата Innovation Network Corporation of Japan, един от водещите акционери в конкурента на Sharp Japan Display.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още