IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung планира експанзия на пазара на чипове

Компанията откри свой център за дизайн на чипове в Санта Клара, Калифорния

12:06 | 25.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вторият най-голям производител на чипове в света Samsung Electronics иска да се разрасне още повече и планира експанзия на пазара на логически чипове. Решението е част от усилията на компанията да затвърди водещата си позиция в сферата, пише Bloomberg.

Samsung Electronics възнамерява да продава повече чипове на други компании и няма да поставя нуждите на подразделенията на Samsung пред тези на потенциалните външни клиенти, коментира Ким Ги Нам, ръководител на бизнеса на компанията с логически чипове.

Южнокорейската компания е и най-големият производител на смартфони в света, водещ доставчик на телевизори и сред главните доставчици на течнокристални дисплеи и други компоненти.

"Вярваме, че има достатъчно възможности за растеж“, посочва Ким. 

В четвъртък Samsung откри нов център за проучвания и дизайн на чипове в Санта Клара, Калифорния. Сградата се намира в близост до седалищата на компании като Cisco Systems и Intel, като има за цел да поддържа Samsung конкурентоспособна на другите концерни в Силициевата долина.

Най-големият производител на електроника в Азия се бори със спада в продажбите си през последната година и половина, тъй като нейната линия мобилни телефони Galaxy загуби пазарен дял заради iPhone на Apple и конкуренцията от страна на китайските нови компании, които продават значително по-евтини смартфони.

Бизнесът на Samsung с чипове до известна степен компенсира тези лоши резултати чрез увеличаването на продажбите и повишаването на рентабилността. Той успя да измести продуктите на Qualcomm, а Samsung започна да използва свои чипове в смартфоните си. Освен това компанията сключи договор за производство на чипове за Apple.

Samsung е най-големият производител на чипове с памет в света, а доминацията ѝ на пазара я прави втория най-голям производител на чипове след Intel. Оперативната печалба на подразделението за чипове на Samsung през последното тримесечие достигна 3,4 трлн. вона (3,1 млрд. долара), в сравнение с 1,86 трлн. вона година по-рано.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още