IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel е най-добрият кандидат за бизнеса на Qualcomm с мобилни чипове

Qualcomm обмисля разделяне на бизнеса си на две под натиска на един от инвеститорите си

18:37 | 24.07.15 г.
Intel е най-добрият кандидат за бизнеса на Qualcomm с мобилни чипове

Intel е най-добрият кандидат за подразделението на Qualcomm за чипове, ако производителят на мобилните процесори Snapdragon реши да раздели бизнеса си на две, предава Wall Street Journal.

Според анализатора на Cowen & Co Тимъти Аркъри подобна сделка би дала на Intel тласъка, от който се нуждае в сферата на мобилните чипове. Освен това ще позволи на Intel да увеличи своето влияние на ключовия китайски пазар.

Подразделението на Qualcomm за чипове е оценено в диапазона 30-40 млрд. долара. Сред другите кандидати за придобиването му могат да се наредят китайското правителство и Samsung Electronics.

В сряда Qualcomm заяви, че обмисля възможността за разделяне на бизнеса си на две части под натиска на акционера Jana Partners, който притежава 1,7% дял от компанията от 31 март тази година.

Производителят на компютърни и комуникационни чипове за мобилни устройства отдавна губи позиции пред азиатски конкуренти като MediaTek, чиито по-евтини версии се продават по-добре на азиатския пазар.

Сделката с Intel може да помогне на Qualcomm да намали разходите си и цените на своите чипове, за да ги направи по-конкурентни.

За момента и двете компании обаче отказват да коментират въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още