IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell е подал оферта за EMC

Придобиването може да достигне 50 млрд. долара и да се превърне в най-голямата технологична сделка

09:48 | 12.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	EMC скоро може да има нов собственик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

EMC скоро може да има нов собственик. Снимка: Ройтерс

Третият по големина производител на персонални компютри в света - Dell, възнамерява да придобие компанията за съхранение на данни EMC. Американският концерн предлага по 22 долара за акция, съобщи DPA.

За евентуалната сделка, която може да се окаже златна възможност за EMC, намираща се под натиск от инвеститора активист Eliott Management да отдели VMware, в която е мажоритарен собственик, преди дни предаде Ройтерс

Офертата съдържа и специална възможност за остойностяване на VMware, която е за 8 долара на акция. Dell държи 80% от компанията, която е специализирана в софтуер за виртуализация.

Източници на Re/Code твърдят, че офертата може да е за 27,25 долара в брой за акция от EMC, както и допълнителна стойност за дела на EMC във VMware, като тогава общата стойност на трансакцията може да достигне 30 долара за акция.

По този начин цялата сделка може да възлезе на над 50 млрд. долара, с което ще се превърне в най-голямата технологична трансакция досега.

Сделката може да бъде обявена още в понеделник, предава DPA. В следборсовата търговия в петък книжата на EMC поскъпнаха с 4%, а тези на VMware не реагираха на новината.

Според Wall Street Journal Dell възнамерява да пусне на борсата своята дъщерна компания Secureworks, която се занимава с компютърна сигурност. Тя може да бъде оценена на до 2 млрд. долара, твърди вестникът. IPO-то може да бъде осъществено до края на годината.

Преговорите се случват две години, след като основателят на Dell Майкъл Дел и частната инвестиционна компания Silver Lake сключиха сделка за изкупуването ѝ за 24,9 млрд. долара и превръщането ѝ в частна компания. Това сложи край на десетилетията ѝ като една от най-големите публични компании на пазара на персонални компютри. Дел обоснова стъпката с по-голямото пространство за промени без постоянен натиск от инвеститорите, който Dell би имал извън борсата.

По данни на пазарните анализатори компанията е третият по големина производител на компютри с около 9,6 млн. продадени устройства през третото тримесечие. Това означава пазарен дял от почти 14 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 8 години
VMware произвежда софтуер за виртуализация, не за визуализация. Имат голямо поделение в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
stota4kata
преди 8 години
Те самите DELL са изправени пред фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още