IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Sony се изстреляха с 12% след силен отчет

Пазарната капитализация на японската компания нарасна с 3,3 млрд. долара за ден

11:08 | 01.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарната капитализация на Sony се увеличи в понеделник с 3,3 млрд. долара, след като компанията отчете по-висока от очакваното печалба, до голяма степен благодарение на Холивуд, музиката и игрите през последното тримесечие, пише Bloomberg.

Акциите на компанията се изстреляха с 12% до 2836 йени в Токио в понеделник. Това е най-голямото увеличение от октомври 2008 г., в сравнение с 2% ръст на Nikkei 225 Stock Average.

Нетната печалба на Sony нарасна до 120,1 млрд. йени (989 млн. долара) през тримесечието, което приключи през декември, надминавайки средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха 91,1 млрд. йени. 



Sony приписа голяма част от успеха си на филма за Джеймс Бонд “Спектър” и на рекордните продажби на новия албум на Адел “25”, който не беше достъпен през стрийминг услугите Spotify и Apple Music.

Игрите, най-голямото подразделение на компанията по продажби, продадоха повече конзоли PlayStation 4 и софтуерни заглавия, което помогна за компенсиране на забавянето на продажбите на чипове.

“Резултатите съдържаха микс от позитиви и негативи, но в крайна сметка се оказаха по-скоро добри”, твърди Мика Нишимура, анализатор на Credit Suisse Group.

Sony отчете два пъти по-висока печалба на мобилния си бизнес за третото тримесечие от резултатите си година по-рано. Сумата достигна 24,1 млрд. йени въпреки негативното влияние на слабата йена.

Въпреки че запази своите годишни прогнози за цялостното представяне на компанията, включително за оперативна печалба от 320 млрд. йени, компанията посочи, че очаква увеличение на продажбите на игри, но намали прогнозата за подразделението си за устройства, което произвежда сензорите за изображения.

Звеното, създаващо чипове, се бори със спада в търсенето на смартфони на фона на узряването на пазара и забавянето на китайската икономика. То загуби 11,7 млрд. йени през тримесечието.

Годишната прогноза за оперативната печалба на бизнеса беше свита до 39 млрд. йени от 121 млрд. йени.
Оперативната печалба на подразделението за игри ще бъде 85 млрд. йени, обяви компанията, около 6% повече от октомврийската прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Поредна компания от най-големите на света, която отчита "по-висока от очакваното печалба". Не е ли време поне един от така наречените "анализатори" с негативните очаквания, да си направи харакири?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още