IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР срещу Apple – нов рунд

Компанията ще се окаже права в опасенията си, че се търси общ начин за заобикаляне на мерките за сигурност на сегашното поколение на iPhone

16:31 | 01.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
ФБР срещу Apple – нов рунд

Федералното бюро за разузнаване (ФБР) понякога може да е доста предвидимо. Едва в понеделник тази седмица властите в САЩ завършиха правната си битка с Apple. Компанията трябваше да помогне на американската федерална полиция да разбие криптирания iPhone на убиеца Саид Фарук.

След като Apple отказа, ФБР намери в края на краищата друг начин, очевидно с помощта на частна фирма. Само три дни по-късно стана известно, че властите вече искат да проникнат в още един iPhone.

Прокурор от Арканзас е поискал от ФБР в четвъртък помощ, а съдията е уважил молбата. По-конкретно става въпрос за iPhone и IPod на 18-годишен мъж от Арканзас, който е обвинен в двойно убийство. Прокурорите се надяват, че в устройствата има доказателства за вината му. По данни на AFP в четвъртък ФБР се e съгласило да заобиколи мерките за сигурност на iPhone-а, за да получи достъп до съдържанието.

Не е ясно за кой модел на телефона и за коя версия на операционната система iOS става въпрос и дали ФБР ще ползва същата тактика, както в казуса с апарата на Фарук. Но както моментът на случващото се, така и фактът, че ФБР въобще се отзовава и може да помогне, говорят точно за това.

Ако това е наистина факт, то Apple ще се окаже права в опасенията си, че още при първия казус не е ставало дума за единичен случай, както се опитваха да го изкарат властите, а за това да се намери общ начин за заобикаляне на мерките за сигурност на сегашното поколение на iPhone и да се създаде прецедент, пише германският Die Welt. Ето защо е напълно възможно в близките месеци още прокурори да поискат помощта на ФБР. 

Всичко по темата - тук

Още технологични новини - тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
I.Georgiev
преди 8 години
Аз нещо не разбирам! Не следя този спор от близо (Между ФБР и Епъл) но има нещо гнило според мен. Как е възможно Епъл да отказват да разкодират телефон на човек обвинен в двойно убийство и на терорист? Чии интереси защитават? Според мен са гузни пред обожателите си за лесния достъп до данните на своите потребители който дадоха на ФБР преди години и сега през глава отказват всякакво съдействие. Според мен това е маркетингов трик, искат да се направят на мъченици за да подведат повече хора(вярващи в това което говорят и незнаещи какво всъщност вършат) да преминат към техни услуги и устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Ябълките сега са в ролята си на попикано мушкато хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още