IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как е отключен телефонът на убиеца от Сан Бернардино? Вероятно ще остане тайна

Само компанията, която е помогнала в декриптирането, може да даде разрешение за огласяване на метода

10:41 | 14.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единствено компанията, която е помогнала на Федералното бюро за разследване (ФБР) да отключи iPhone-а на убиеца от Сан Бернардино, за да получи информацията, има правната собственост над метода. Това прави много малко вероятна възможността технологията да бъде оповестена от правителството, заявиха пред Ройтерс източници от администрацията на президента Барак Обама. 

Белият дом има процедура за прегледа на пропуските в сигурността на технологиите и решава кои от тях може да направи публично достояние. Но тя не е създадена, за да се справя или да разкрие недостатъци, които са открити и притежавани от частни компании, заявиха източници, което повдига въпроса за ефективността на така наречения „процес по работа над уязвимостите“.

Тайният процес е създаден, за да позволи на правителството да дебатира за това какво трябва да се прави с недостатъците (уязвимостите) на дадена технология, вместо да се предостави на агенции като Агенцията за национална сигурност, която обикновено предпочита да държи уязвимостите в тайна, така че да може да ги използват и в бъдеще.

Усилията на правителството да принуди Apple да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино разпалиха национален дебат за криптирането, сигурността и неприкосновеността на личния живот, който продължава да бушува две седмици, след като Министерството на правосъдието заяви, че е проникнало в телефона без помощта на Apple.

По данни на източниците използваната технология била предоставена от неамериканска компания, чието име са отказали да назоват.

Без сътрудничество от страна на фирмата ФБР не би било в състояние да оповести процеса, дори и да иска, казват източниците, пожелали да останат неназовани. 

Самото ФБР също не знае детайлите за технологията, а само достатъчно, за да определи, че тя работи, казват още правителствените източници и Роб Найк, който управляваше процеса от страна на Белия дом, преди да напусне в края на миналата година.

Вчера пък се появи информация, че Федералното бюро за разследване може би е получило помощ при проникването в iPhone-а, използван от един от терористите от Сан Бернардино, от професионални хакери. Апаратът е бил разкодиран, след като хакери са показали на ФБР неизвестна досега уязвимост, писа Washington Post. След това този недостатък е бил използван в хардуер, който ФБР е използвал за отключването на iPhone 5C, използван от Саид Фарук, без да активира неговата функция за автоматично изтриване на наличната информация след 10 несполучливи въвеждания на ПИН кода, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни. 

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още