IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel засилва ангажимента си към изкуствения интелект

Американският концерн купува ирландския стартъп Movidius, специализиран в изкуствения интелект и компютърното „зрение“

09:14 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Movidius</em></p>

Снимка: Movidius

Американският технологичен концерн Intel обяви, че ще придобие компанията Movidius, специализирана в изкуствения интелект и компютърното „зрение“.

В Movidius екипът на Intel вижда възможност да получи технология за намаляване на консумацията на енергия на процесорите и ускоряване на дейността им. Тази технология може да се използва в т. нар. RealSense камери. 

Ирландският стартъп Movidius вече е предоставял процесори за устройства като дронове и термални камери.

За Intel придобиването ще бъде възможност да се намеси в нови области, в които традиционно не участва, като интелигентните домове, например. Стойността на сделката не беше обявена.

Movidius, чието седалище вече е в Калифорния, предоставя чипове за дрона Phantom 4 на DJI и други модели, както и за термални камери освен това производителят на чипове произвежда части за прототипите на проекта на Google Tango. Готовият за пазарна премиера смартфон с Tango Lenovo Phab 2 Pro е без чипове на ирландците, а и новият комплект за виртуална реалност Project Alloy на Intel няма процесор на Movidius, но това може да се промени скоро, предава Ройтерс.

Дългосрочната цел на Intel е да разработи по-широко сегмента на компютърното „зрение“. Само чрез интегриране на тази технология устройствата може да действат автономно, а тази област е все още в зародиш. В комбинация с машинното обучение в бъдеще се очаква да възникнат нови продукти с напреднали, автономни възможности.

Интересен в този контекст е начинът, по който Google в началото на годината се съгласи да си сътрудничи с Movidius, за да оборудва с помощта на чиповете за компютърно зрение смартфоните с изкуствен интелект. Дали този проект ще продължи след придобиването от Intel, ще стане ясно скоро.

Movidius е основана през 2005 г. от Дейвид Молони и Шон Мичъл в Дъблин, Ирландия, a oт 2013 г. Реми Ел-Озон е изпълнителен директор. Преди това той е работил за Texas Instruments.

За Movidius работят близо 200 служители на няколко места, включително в Дъблин, Сан Матео (Калифорния, САЩ), Шанхай (Китай), Тимишоара (Румъния) и Уест Лафайет (Индиана, САЩ).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още