IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативната печалба на Samsung се срива с 60 на сто

Силно падналите цени на чиповете за памет накърниха бизнеса на корейския концерн

08:51 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Samsung Electronics Co. се присъедини към конкурентите си в предпазливото прогнозиране на възстановяването при цените на чиповете през втората половина на годината, докато търсенето от страна на производителите на сървъри нараства бавно.

Пазарната прогноза на южнокорейската компания, която отразява и последните коментари на SK Hynix Inc., се случи, след като тя отчете печалба за първото тримесечие, която не отговори на прогнозите. Това е поредното препятствие за технологичния гигант, който се бори с намаляването на приходите от бизнеса с чиповете за памет и неудобното пазарно забавяне на сгъваемия си смартфон. Акциите се търгуват почти без променени в Сеул.

По-ниските цени на чиповете и по-слабото търсене на дисплеи доведоха до срив на оперативната печалба на южнокорейския технологичен гигант с 60% през първото тримесечие на 2019 година.

Оперативната печалба на групата възлиза на еквивалента на 4,8 милиарда евро, обяви във вторник най-големият световен производител на смартфони. Приходите от продажбите се свиват с 13,5%. 

Нетната печалба се понижи до 5,11 трилиона вона (4,4 милиарда долара) през трите месеца, приключили през март на фона на средните оценки на анкетирани от Bloomberg анализатори за 5,7 трилиона вона.

Оперативната печалба във важния бизнес на чиповете спада с 64%, докато при бизнеса със смартфоните понижението е по-малко - с 40%.

Наскоро групата трябваше да отложи пускането на пазара на своя сгъваем смартфон поради технически проблеми.

Забавянето на разширяването на центровете за данни по целия свят е навредило на търсенето на памет, докато китайската конкуренция завзема част от пазарния дял на бизнеса със смартфони и дисплеи на Samsung. През този месец спадащите продажби на чипове накараха компанията да отчете най-слабата си оперативна печалба от години, след като беше принудена да отложи пускането на пазара на Galaxy Fold след съобщения за дефекти на екрана. Все пак Samsung прогнозира подобрение през втората половина на годината, тъй като клиентите намаляват запасите си и преминават към чипове с по-голям капацитет.

„След като паметта отчита доста рязък спад, а и цените на LCD дисплите също са в доста рязък спад, фокусът на инвеститорите не е толкова много върху днешната доходност", казва Марк Нюман, старши изследовател в Sanford C. Bernstein. „Въпросът наистина е възстановяването през втората половина на годината", казва той.

Печалбата от бизнеса с чиповете все още възлиза на 4,12 трлн. вона и генерира по-голямата част от печалбата на компанията. Samsung заяви в конферентен разговор с инвеститорите, че ще оптимизира своите производствени линии в ход, който може да повлияе на обемите на производството.

Договорните цени за 32-гигабайтови DRAM сървърни модули, използвани за съхраняване на данни на компютри и сървъри, са се свили с 38% през март според InSpectrum Tech Inc.  Цените на 128-гигабитните MLC NAND флаш памет, които съхраняват данни на мобилни устройства, са се понижили пък с 23%.

SK Hynix обяви през миналата седмица, че вижда ясни признаци на възстановяване, които започват през второто тримесечие, след като отчете рязък спад на печалбата. Micron Technology Inc. заяви през миналия месец, че намалява производството си, като прогнозира подобрено търсене през второто полугодие.

Заедно с Hynix и Micron Samsung контролира по-голямата част от пазара за DRAM или динамична памет с произволен достъп. Във вторник мениджърите на Samsung заявиха, че компанията ще намали рязко инвестициите в свързаните с паметта производства – ход, с който компанията може да прекара затихването на пазара, докато изчака по-силното възстановяване на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още