IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на чипове помогна на Samsung

Тримесечните резултати на корейската компания надминаха оценките на анализаторите

09:05 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/YONHAP&nbsp;</em></p>

 Снимка: EPA/YONHAP 

Тримесечните резултати на Samsung Electronics Co. надминаха оценките на анализаторите, след като цените на чиповете за памет започнаха да се покачват след постоянния им неколкомесечен спад.

Най-големият производител на чипове за паметта в света отчете 34% спад на оперативната печалба до 7,1 трилиона вона (6,1 милиарда долара) през трите месеца до края на декември, сочат предварителните резултати, публикувани в сряда от базираната в Южна Корея компания. Средните оценки на анализаторите бяха за 6,49 трилиона вона, предава Bloomberg.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1,4% в ранната търговия след представянето на резултата.

Цените на чиповете в световен мащаб - най-големият определящ фактор за резултатите на Samsung - показаха признаци за избягване от тенденцията на продължително спадане, подпомогнати от облекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай и засилващите се поръчки от страна на операторите на центрове за данни. Предвижда се търсенето на DRAM чипове, използвани в смартфони и сървъри, да нараства в съответствие с напредъка на технологиите, които изискват повече и по-добър силиций.

„Фундаментът в бизнеса с чипове на Samsung е страхотен“, заяви Йон Кюн Дай, главен инвестиционен директор за акциите в Macquarie Investment Management Корея. „Цените на чиповете за памет вече обърнаха тренда през четвъртото тримесечие и възстановяването започна по-рано от очакванията на пазара. Очаква се Samsung да увеличи капиталовите разходи в своя бизнес с памети през тази година".

Wall Street прогнозира възстановяване на търсенето на полупроводници, което бе силно ударено през 2019 г. чрез свиване на продажбите на мобилни телефони и забавянето на разрастването в облачните изчисления, като очаква пазарът на компютърни и смартфон компоненти да се върне към растеж през втората половина на 2020 г. Micron Technology Inc. например заяви пред инвеститорите миналия месец, че най-лошото за индустрията с чипове памет е зад гърба ни.

Приходите на на Samsung за фискалното четвърто тримесечие възлизат на 59 трлн. вона, леко под консенсусната прогноза от 60,9 трилиона вона. Samsung не е предоставя данни за чистата печалба, нито за ефективността на отделните подразделения, което ще направи по-късно този месец, когато публикува крайните резултати.

Договорните цени за 32-гигабайтови DRAM сървърни модули паднаха с около 5,3% през последното тримесечие, което е по-слаб спад от срива с 14% за тримесечието на септември, показват данни на InSpectrum Tech Inc. Цените за 128-гигабитните MLC NAND флаш памети се държат стабилно във финалните три месеца на 2019 г.

Акциите на Samsung поскъпнаха с 44% през 2019 г. при очаквания за увеличаване на търсенето през 2020 г. Нарастващото преминаване към 5G безжична технология и облачни изчисления ще доведе до ръст на бизнеса с чипове, заяви Си Ви Чун, ръководител на поделението за корейски акции в Nomura International в Сеул.

Компанията харчи повече за разработването на гъвкави OLED панели за смартфони, надявайки се да запази водещата си позиция на пазара на мобилни дисплеи. Но по-старият бизнес с LCD затвори някои заводи, след като цените на панелите се сринаха на фона на конкуренцията от страна на китайски доставчици като BOE Technology Group Co. увеличение, задвижвано от по-високите проценти на използване за гъвкав OLED “, казва анализаторът на Daishin Securities Co. Ли Су-бин в бележка от 23 декември.

„Подразделението вероятно ще се сблъска с този натиск върху разходите и през 2020 г., но общата оперативна печалба може да се увеличи, насърчена от по-засиленото използване за гъвкави OLED дисплеи“, казва анализаторът на Daishin Securities Co. Ли Си-бин.

В бизнеса с мобилните устройства се очаква Samsung да отчете доста по-ниски от очакваното доставки на смартфони за тримесечието, но средната продажна цена вероятно ще се е увеличила благодарение на Galaxy Fold, устройството с Android за 1980 долара, което се отваря като книга.

Очаква се Samsung да представи на 11 февруари в Сан Франциско второ сгъваемо устройство, което се сгъва на квадрат. На това събитие вероятно ще бъде разкрито и основното устройство на компанията - чието име се очаква да бъде Galaxy S20, промяна в схемата за наименования.

Samsung заяви, че устройствата му представляват 54% от световния пазар на смартфони за 5G свързаност към ноември 2019 г., след като миналата година е доставила над 6,7 милиона смартфона Galaxy 5G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още