IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да плащаш с един замах на китката

С Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic потребителите могат да осъществяват безконтактни плащания благодарение на Google Pay

08:01 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Samsung&nbsp;</p>

Снимка: Samsung 

Новият Google Pay 

Докато до средата на тази година партньорството на корейския технологичен концерн Samsung с интернет гиганта Google се състоеше в интегрирането на Android OS във всички Galaxy смартфони, след представянето на Galaxy Watch4 & Galaxy Watch4 Classic сътрудничеството между двата технологични гиганта представи чисто новата Wear OS Powered by Samsung. Тази иновативна операционна система позволява на притежателите на смарт часовници от серията Galaxy Watch4 да бъдат част от една по-голяма екосистема, защото директно от китката си те могат да се възползват от множество популярни приложения на Google. 

Мобилното плащане с Google Pay започна впрочем през 2015 г., тогава наречено Android Pay. През следващите години редовно се добавяха нови държави. Последното разширяване бе в края на 2020 г., когато услугата стъпи в България, но и в още 9 държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Португалия и Румъния. Общо в момента има около 30 държави, които приемат Google Pay като начин на плащане. Промяната бе съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android по данни от анализа Mobile Operating System Market Share, Bulgaria, за октомври 2020 г.

Услугата пристига в България в момент, в който безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на „новото нормално“. Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност - промяна, която се очаква да устои на времето. 

За своята услуга за мобилно плащане Google първо разработи и тества новото приложение за Индия, след което по-късно го адаптира за американския пазар и стартира тестова фаза. И сега Google Pay бавно, но сигурно се установява сред американските потребители.

Новата версия на Google Pay е много повече от просто доставчик на платежни услуги, който позволява плащания чрез смартфон или интернет. Тя функционира като истинско приложение за банкиране, предлага ваучери и дори има интегрирани функции за съобщения. 

Ето кои са причините обхватът от функции да е толкова огромен днес и защо се очаква да стане още по-голям в бъдеще:

·      Функции за връщане на пари, програми за лоялност и др.

·      Банкови функции, включително статистика на разходите, програми за спестявания и др.

·      Изпращане и получаване на пари, включително функция за съобщения (чат)

·      Изпращане на пари в чужбина        

·      Споделяне на фактури с други потребители

·      Импортиране на фактури от Gmail и Google Photos

·      Включване на промо ваучери,оферти от компании (клиентски карти и др.)

·      Интеграция и достъп до услуги за доставка (от ресторанти и др.)

·      Цялостна интеграция на бензиностанции, включително цени, бонуси и др.

·      Интегриране на билети за градски транспорт

·      Ваучери за хранителни стоки 

И здравето като бизнес и потребителско преживяване 

Но плащането е само един от аспектите, които технологичните гиганти Samsung вземат предвид при разработването на своите джаджи. Все по-голямо значение за потребителите имат и здравните функции, а производителите искат да предложат все по-нови инструменти, които да разширят обхвата на своите растящи портфолиа от здравни услуги. Използвайки различни сензорни данни, включително за мобилност, физическа активност, за съня и други, изследователите се надяват, че ще могат да разчетат дигиталните сигнали, свързани с редица нови проблеми, като например диагностициране на депресия или дори спад на когнитивните способности. Така могат да бъдат създадени алгоритми, които да предлагат надеждното им откриване.

И така, търсейки нови пазари, където технологиите могат да подобрят ефективността и резултатите, както и да подкрепят ръста на приходите, технологичният сектор се насочи към здравеопазването, виждайки в него една неизползвана възможност.  

И най-пресните и ясно доловими резултати се виждат именно от „умните“ часовници. В Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic е интегриран уникалнен сензор на Samsung – BioActive, който е с по-малък и по-компактен дизайн като същевременно спомага за по-прецизно отчитане на резултатите. Този нов „3 в 1“ сензор използва единичен чип, за да измерва акуратно три стойности, важни за здравословното състояние – оптично измерване на сърдечния ритъм, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ. Така потребителите имат възможност да следят кръвното си налягане, да открият нередности в артериалните фибрилации на сърдечния си ритъм, да измерят нивото на кислород в кръвта си и дори да изчислят телесния си състав. Този нов инструмент за измерване на телесния състав дава по-задълбочен поглед върху общото здравословно състояние, визуализирайки ключови стойности, сред които скелетна мускулна маса, активност на метаболизма, ниво на вода в организма и дял на телесни мазнини. Само за около 15 секунди сензорът на часовника обхваща 2400 точки, от които да набави необходимата информация и всеки притежател на часовник от Galaxy Watch4 серията може да провери какво се случва с тялото си директно от своята китката.

Тези смарт часовници са снабдени с множество уелнес функции, с които проследяването на ежедневната активност е като детска игра. Потребителите могат да избират измежду различни видове тренировки, да се наслаждават на групови предизвикателства с приятели или да си организират своеобразен фитнес у дома, свързвайки Galaxy Watch4 или Galaxy Watch4 Classic със съвместим смарт телевизор на Samsung . Броят на калориите и здравните показатели се визуализират в реално време на големия екран на телевизора за още по-лесно проследяване. Освен за спорт, часовниците спомагат и за проследяването на състоянието на съня. Те могат да генерират цялостна картина на съня с изключително много детайли, като например да запишат нивата на хъркането или проследят нивото на кислород в кръвта. 

А всеки, който до 28.11.21 г. закупи смартфон Samsung Galaxy от избрана селекция устройства от партньорската търговска мрежа на Samsung (магазини или онлайн), може да купи и часовник от серията Galaxy Watch4 на половин цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още