IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с чиповете помага на скритите бижута във веригите на доставка да блеснат

Печалбите и оценките на нишовите производители на чипове растат, докато инвеститорите осъзнават тяхната важна роля в индустрията

18:30 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Недостигът на полупроводници достигна и до сектора на материалите, използвани при производството на чипове, като субстрати, пластини и инструменти за производство на чипове.

Kinsus Interconnect Technology, малко известен доставчик на печатни платки и субстрати от висок клас, е друг пример за смяната на статуквото при доставките. Някога губещо дъщерно дружество на ключовия асамблер на iPhone Pegatron, сега компанията работи на печалба, след като претърпя нетна загуба от 2 милиарда тайвански долара (72 милиона долара) през 2019 г. Нетната печалба на Kinsus през първите девет месеца на 2021 г. нарасна с близо 600% спрямо същото време преди година. Цената на акциите му също скочи с близо 200% от началото на тази година.

Няколко фактора извън пандемията водят до все по-голямо търсене на чипове, включително технологичното разцепление между САЩ и Китай. 

Питър Ханбъри, партньор в консултантската компания Bain, която е специализирана в индустриите на чипове и производството, заяви пред Nikkei Asia, че политическото напрежение между Вашингтон и Пекин е накарало компаниите да трупат повече запаси, отколкото са им необходими, особено за компоненти, които не се произвеждат на местно ниво.

„Геополитическото напрежение вероятно ще доведе до увеличаване на търсенето, тъй като играчите поръчват повече части за изграждане на тези допълнителни буферни запаси, за да избегнат геополитически рискове“, изтъква Ханбъри.

Структурните проблеми също играят роля. Технологии като 5G, изкуствения интелект и електрическите автомобили изискват повече чипове и други свързани с тях компоненти, отколкото по-старите технологии. В същото време по-малките производители на чипове и материали за чипове невинаги разполагат със средства за достатъчно бързо разширяване на капацитета.

В световен мащаб разходите на производителите на чипове се очаква да надхвърлят 148 млрд. долара за тази година, почти шест пъти повече спрямо отчетеното през 2009 г. дъно от 26,1 млрд. долара, когато индустрията се намира в разгара на финансовата криза, според изчисления на IC Insights.

Належащият въпрос е дали това ще стимулира по-нататъшен растеж, или ще доведе до нежелано пренасищане с чипове.

След месеци на усилени покупки корпоративните мениджъри, свързани с веригите на доставка, преглеждат отново размера на запасите.

„Стартирахме механизъм за балансиране на запасите през последното тримесечие, тъй като няма смисъл да продължаваме да купуваме онези компоненти, които вече са в излишък“, заяви Милър Чан, президент на бизнеса за вграден интернет на нещата в Advantech, най-големият производител на индустриални компютри в света и доставчик на Samsung, Siemens, Philip и General Electric.

Дони Тенг, технически анализатор от Nomura Research, посочва, че най-лошият сценарий би бил смекчаване на потребителското търсене точно когато кризата с предлагането отслабва.

„Това може да се превърне във верижна реакция от корекции, засягаща първо производителите на крайните продукти и бързо да се разпространи към веригата за производство на чипове“, предупреждава анализаторът.

Представител на водещ европейски доставчик на чипове споделя, че търсенето и предлагането може да достигнат баланс вероятно през втората половина на следващата година, когато ще се появят и първите опасения за свръхпредлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още