IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум около KKR е фаворит за базовите станции на Deutsche Telekom

Лидерът на европейския пазар за мобилна инфраструктура - испанската компания Cellnex, е отпаднал от надпреварата

09:49 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: DT</em></p>

Снимка: DT

Според финансови източници Deutsche Telekom води финални преговори за продажбата на мажоритарен дял в бизнеса си с базови станции.

Понастоящем консорциумът от инвеститори KKR, Stonepeak и GIP е последният останал участник в търга, твърдят запознати. Лидерът на европейския пазар за мобилна инфраструктура - испанската компания Cellnex, е извън играта.

Deutsche Telekom все още не е взела официално решение, но според Handelsblatt в сряда надзорният съвет ще разгледа темата.

Портфолиото от радиокули на Deutsche Telekom - едно от най-големите в Европа - има над 33 000 обекта и се оценява от специалисти в бранша на около 18 милиарда евро. Първоначално интерес проявяваше и дъщерното дружество на Vodafone - Vantage Towers. Въпреки това, не на последно място и поради трудната антитръстова ситуация, се считаше, че британците имат малки шансове за успех.

Екипът на Cellnex очевидно е предложил на Deutsche Telekom първоначално десетпроцентов, а по-късно и 20-процентов дял в собствената си компания. От друга страна, консорциумът около KKR е предоставил на групата опция за обратно изкупуване. Твърди се, че от финансова гледна точка офертата на KKR е била по-добра от тази на Cellnex.

Засегнатите компании не са пожелали да коментират информацията пред Handelsblatt.

Базовите станции, на които доставчиците на мобилни телефони монтират антените си, понастоящем са популярна инвестиционна цел сред инвеститорите в инфраструктура поради стабилните си приходи. Първоначално всяка от телекомуникационните групи управляваше самостоятелно кулите си в Европа. Междувременно обаче индустрията се насочи към разделяне на бизнесите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още