IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск може най-сетне да покаже хуманоидния робот на Tesla

Компанията загатна, че това може да се случи на нейния "AI Day" тази седмица

20:13 | 30.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Elon Musk/ Twitter profile
Снимка: Elon Musk/ Twitter profile

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е казвал, че бизнесът му с роботи ще има по-голяма стойност от този с автомобили, а в петък инвеститори, клиенти и потенциални работници очакват да видят прототип на робот на събитието „AI Day” на компанията. Ако това се случи, то може да докаже дали машината, наречена „Optimus” е готова за работа, предава Ройтерс.

Роботът ще бъде звездата на събитието, посветено на изкуствения интелект, но се очаква Мъск да обсъди и отдавна отлаганата технология на Tesla за автономно шофиране. През май милиардерът каза, че най-високо оцененият производител на автомобили в света ще „струва на практика нула“ без постигането на възможност за цялостно самоуправление. Същевременно фирмата е изправена пред все повече регулаторни разследвания, както и пред технологични предизвикателства.

„Ще има много технически детайли и готини хардуерни демо версии“, написа Мъск в Twitter късно в сряда, допълвайки, че събитието има за цел да привлече инженери.

Tesla обяви плана си да разработва хуманоидни роботи по време на своя „AI Day” през август миналата година. Тази година компанията отложи събитието от август, за да има работещ прототип на робот, който да покаже, като планът е вероятно производството му да започне през 2023 г.

Tesla подсказа за представянето на робота в социалните мрежи със снимка на метални роботски ръце, които оформят сърце. Но изграждането на човекоподобни, гъвкави ръце, които могат да контролират различни предмети, е изключително предизвикателство, твърди Хени Бен Амор, професор по роботика в Arizona State University.

Първоначално Optimus, намек за могъщия и добронамерен лидер на Аутоботовете в серията филми „Трансформърс“, ще изпълнява скучни и опасни работи, включително да премества части във фабриките на Tesla и да прикрепя болтове с гаечен ключ, твърди Мъск.

По думите му роботите ще могат да се използват у дома, да приготвят вечеря, да косят тревата и да се грижат за възрастни хора, дори да станат „приятели“ на хората или сексуални партньори.

На събитието Мъск трябва да разкрие новости за отлагания план на Tesla за пускането на самоуправляващи се автомобили, както и за високоскоростния компютър Dojo, който беше представен миналата година и според компанията е неразделна част от нейното развитие на технологията за автономните коли. Мъск е казвал, че очаква Tesla да постигне пълно самоуправление тази година и да започне да произвежда масово роботаксита без волан и педали до 2024 г.

На събитието „Autonomy” през 2019 г. Мъск обеща 1 млн. роботаксита до 2020 г., но все още компанията не е представила такова превозно средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 1 година
ЕЙ Мъск /мъж/, ти робот *** ли си.Или робот ти го слага като тест на новите продукти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още