IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще разследва сделката за iRobot заради снимките, които Roomba прави

Европейската комисия се притеснява не толкова за пазарната мощ на Amazon, а за неприкосновеността на личния живот

09:14 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ЕС ще открие антитръстово дело срещу Amazon във връзка с предложеното от нея придобиване на производителя на Roomba iRobot за 1,7 млрд. долара, което е последният сигнал, че големите технологични групи ще бъдат подложени на по-строг контрол при сключването на сделки. 

Според двама източници на Financial Times, пряко запознати с решението, регулаторите в Брюксел са изпратили на технологичния гигант серия от подробни въпроси относно предложената сделка, което показва, че те се подготвят за официално разследване.

Въпреки че Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) проверява сделката поради опасения, че тя ще увеличи пазарната мощ на Amazon в сектора на домашната електроника, разследващите в Европейската комисия имат опасения относно неприкосновеността на личния живот и личните данни.

Според запознати с намеренията им антитръстовите регулатори вероятно ще започнат официална проверка на начина, по който работи Roomba, и по-специално на способността на автономната прахосмукачка да прави снимки, докато се движи из домовете на потребителите си. 

„Служителите на ЕС се опитват да определят колко важна е тази сделка за Amazon и как тя може да я използва, за да комбинира данните, които вече събира, с Alexa [технологията на гласовия асистент на компанията], за да получи конкурентно предимство", заяви източник, пряко запознат с опасенията на ЕС.

Опасенията в Европа са породени и от разследване на MIT Technology Review, публикувано през декември, в което подробно се описва как развойна версия на робота Roomba, тествана от платени доброволци, е заснемала интимни изображения. Някои от изображенията впоследствие са се появили в уеб форуми, съобщава изданието. IRobot заяви, че провежда разследване и е преустановила отношенията си с доставчик на услуги, използван за обработката на данните.

Глобалните регулаторни органи все по-често разглеждат последиците от сделките с данни, особено тези, които се водят от големи технологични компании, включително Meta и Apple. Подобни действия се предприемат след дълги години на лекомислено регулиране на подобни придобивания. Facebook придоби WhatsApp и Instagram след сравнително малък контрол, въпреки че тези групи притежават личните данни на милиони потребители по света.  

Amazon се готви да се противопостави на опасенията на ЕС, като изтъкне ограниченията, вградени в устройството Roomba, твърдейки, че то има само базово картографиране на сензорите, което е малко вероятно да накърни поверителността на данните.

Според източници на FT технологичният гигант също така ще твърди, че сделката трябва да продължи, тъй като закупуването на iRobot не дава на Amazon някакво особено пазарно предимство пред конкурентите на фона на наличието на пазара на много конкурентни продукти.

На регулаторните органи на ЕС ще им трябват още седмици, за да започнат първоначалната „фаза 1" на разследването. Според източниците ако Amazon не успее да успокои опасенията им, регулаторите ще преминат към по-обширна „фаза 2" на разследването. 

Междувременно някои американски законодатели призоваха FTC да се противопостави на сделката. „FTC трябва да се противопостави на това предложено сливане, за да защити конкуренцията, да намали цените за потребителите и да ограничи добре документираните антиконкурентни дейности на Amazon", заяви сенаторът от Демократическата партия Елизабет Уорън скоро след първото обявяване на сделката през август миналата година. Оттогава FTC поиска повече информация за сделката.

Amazon и Европейската комисия отказват да коментират потенциалната проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още