IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощен щатски регулатор ще разследва сделката между Amazon и iRobot

Федералната търговска комисия ще направи проверка на сделката за 1,7 млрд. долара 

10:20 | 21.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Щатски федерални антитръстови органи разследват предложението на Amazon.com Inc. да купи iRobot Corp. - производителя на известните прахосмукачки роботи Roomba, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на подадена до регулаторите информация.

Тази седмица Федералната търговска комисия (FTC) официално е поискала документи от двете компании, с които обясняват целта и основанията за предложената сделка на стойност 1,7 млрд. долара, разкри iRobot.

Проверката на Федералната търговска комисия е последното засега разследване, свързано с Amazon. Агенцията проучва и сделката на концерна за 3,9 млрд. долара за закупуването на 1Life Healthcare Inc., която управлява клиники за първична медицинска помощ One Medical на 25 пазара в САЩ.

В заявлението на iRobot се казва, че двете компании ще сътрудничат на разследването на FTC и очакват да отговорят незабавно на искането на комисията. След провеждане на разследване, което обикновено отнема до една година, регулаторът може да подаде иск за блокиране на сливането, да поиска отстъпки, като например продажба на активи, или да откаже да предприеме действия, като позволи сделката да бъде сключена. 

Говорителка на Amazon отказа да коментира темата пред WSJ. Говорител на iRobot не е отговорил веднага на молбата за коментар. 

Под ръководството на председателя Лина Хан комисията гледа скептично на придобиванията от технологични гиганти, като твърди, че сделките често вредят на конкуренцията и дават на фирмите, които са на пазара, контрол върху ценни потребителски данни. Неотдавна агенцията заведе дело, за да блокира придобиването от страна на Meta Platforms Inc. на Within Unlimited Inc. и нейното приложение за фитнес, посветено на виртуалната реалност, Supernatural.

Amazon твърди, че е „много добър управител на данните на хората във всички наши предприятия" и че не придобива iRobot, за да събира информация от домовете на клиентите. Roomba е прахосмукачка, ориентирана към потребителите, която събира данни за домовете на своите потребители с помощта на камери, сензори, изкуствен интелект и машинно обучение.

FTC разследва отделно програмата за членство Prime на Amazon. Компанията поиска от петчленната комисия да отмени съдебните призовки, свързани с разследването, като заяви, че служителите на са отправили прекомерни искания към основателя Джеф Безос и други ръководители на компанията. Комисията трябва да отговори на петицията на Amazon до сряда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още