IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералната търговска комисия в САЩ започва преглед на сделката на Amazon и iRobot

Агенцията ще реши има ли нарушение на антимонополните закони

18:50 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Федералната търговска комисия (FTC) официално започна да разглежда сделката на Amazon за покупката на производителя на прахосмукачки роботи iRobot за 1,7 млрд. долара, за да реши дали не нарушава антимонополните закони. От своя страна, компаниите се подготвят за потенциално продължително и тежко разследване, твърдят двама източници на Politico, запознати с въпроса.

По думите им агенцията предприема действия, след като компаниите са уведомили Федералната търговска комисия за сделката преди малко повече от две седмици.

Очакваше се FTC да разгледа сливането, предвид продължаващото мащабно разследване за монопол на Amazon. Но моментът, в който се случва всичко това, може да бъде от полза на някои трети страни като инвеститорите, които могат да изразят опасенията си относно сделката пред регулаторите.

Следващата стъпка може да е започване на по-задълбочено разследване на сделката за iRobot.

Според един от източниците става дума за мащабен преглед, включително се обръща внимание както на пряката конкуренция, така и дали сделката незаконно ще увеличи пазарния дял на Amazon на пазара на свързани устройства и като цяло на пазара на търговия на дребно. Amazon също така продава Astro - висок клас робот за домакински задачи като доставяне на предмети и домашна сигурност, който не успя да се наложи сред потребителите. Astro обаче няма функциите на прахосмукачка.

FTC същевременно проучва как придобиването ще допринесе към увеличаващата се гама от умни устройства на Amazon, която включва охранителните камери Ring и дигиталния асистент Alexa.

Сред опасенията, които FTC разглежда, е дали данните, генерирани за дома на потребителя от прахосмукачката Roomba на iRobot, ще дадат несправедливо предимство на гиганта пред голямото разнообразие от други търговци на дребно.

Загриженост за това беше изразена от множество критици на сделката, когато покупката стана ясна в началото на този месец. Например Amazon може да има предимство за потребител, който иска да купи диван, като използва подробни карти на дома, генерирани от iRobot, така че гигантът може да предлага конкретни артикули, подходящи за него.

Прегледът на сделката се случва и в момент, в който FTC продължава да проверява и друго споразумение на американския гигант. В петък 1Life Healthcare разкри, че комисията е започнала подробно да разглежда придобиването ѝ от Amazon. И двете споразумения бяха обявени в рамките на по-малко от три седмици една от друга.

Федералната търговска комисия, One Medical и iRobot не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още