IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай все още е "огромен пазар" за американските компании за чипове въпреки рисковете

Фирмите в САЩ искат ясни насоки за работа, що се касае до износа към Китай

12:44 | 03.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските компании за чипове искат достъп до китайския пазар въпреки опасенията на правителството на САЩ за националната сигурност и се нуждаят от ясни правила от администрацията на Джо Байдън, твърди голяма индустриална група, цитирана от Bloomberg.

„Това е най-големият ни пазар и ние не сме единствената индустрия, която претендира за това“, коментира Джон Нойфер, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на индустрията за полупроводници. „Смятаме, че трябва да участваме на този пазар“.

Администрацията се готви да привлече оферти от компании за чипове, които искат да построят заводи за производството на полупроводници в САЩ съгласно Закона за чиповете и науката, въведен от Джо Байдън. Като част от този процес ще бъдат предложени и правила за това какви инвестиции могат да правят компаниите в Китай.

„Зависи от правителството да определи какви са приоритетите за националната сигурност“, коментира Нойфер по време на интервю за Bloomberg. „Това не е наша работа. Нашата работа е да се уверим, че правителството, когато предприема стъпки за гарантиране на националната сигурност, знае какъв вид търговско въздействие имат“.

Нойфер твърди, че е оптимист, че администрацията ще бъде прагматична в справянето с подобни препятствия, за да се увери, че програмата за чипове е успешна и че компаниите могат да получат средствата. Неговата организация, която допринесе за приемането на законодателството, въвеждащо стимулите, посочва, че иска „ясни правила занапред“.

„Ние просто искаме ясни правила за действие, така че това, което правителството смята за притеснително за националната сигурност, да бъде много добре дефинирано и прозрачно, а също и предвидимо“, коментира Джими Гудрич, въцепрезидент по глобалната политика на търговската група. „По време на последните две администрации, честно казано, беше като влакче на ужасите, що се касае до националната сигурност и търговските ограничения“.

„За компаниите в индустрията за полупроводници, които се опитват да планират за пет години напред, незнанието какво може да се случи през следващите шест месеца създава много несигурност и предизвикателства“, посочва още Гудрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 1 година
За Световното зло всички застрашават Националната й безопасност-както при неизлечимата болест наречена шизофрении така и тя страда от същата болест.. Губейки доминиращата си роля на Световен хегемон особено Русия, Китай, Иран са голяма опасност--- микрочиповете и високите технологични продукти тъй като могат да бъдат използвани във воената област. Единствено те само те могат и са способни на високи технологи по точно Англосаксонската *** като способна, умни,високо развита нация а не ост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още