IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Германия спира износа на химикали за чипове за Китай

Мярката може да попречи на китайските компании да произвеждат модерни технологии за чипове, но дори и обикновени полупроводници

14:51 | 27.04.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското правителство обсъжда вътрешно ограничаване на износа на химикали, използвани в производството на чипове, за Китай. Според информирани кръгове предложението е част от пакет от мерки, с които да се откаже достъп на Пекин до стоки и услуги, необходими за производството на съвременни чипове, предава Bloomberg. 

Този ход ще попречи на германски компании като Merck KGaA и BASF SE да продават някои химикали за полупроводници в Китай, твърдят източници на агенцията, които са помолили да не бъдат назовавани.

В опита си да постигне баланс между германските икономически интереси в Китай и загрижеността за националната сигурност и правата на човека германският канцлер Олаф Шолц напоследък заема по-твърда позиция спрямо Пекин. Отношенията между Европа и Китай охладняха, особено след като президентът Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин обявиха „приятелство без граници" няколко седмици преди инвазията на Москва в Украйна.

Министерството на икономиката не е коментирало плановете.

Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек са в тесен контакт по този въпрос с европейските съюзници и САЩ, които настояват за глобално блокиране на достъпа на Китай до ключови технологии, включително полупроводници. Официални лица в Берлин твърдят, че няма натиск от страна на Вашингтон по този въпрос, а по-скоро силно желание за съвместна работа и сближаване на редиците срещу Китай.

Според източниците разговорите в рамките на управляващата коалиция за такъв контрол на износа са все още в начален етап. Правителството е наясно, че подобно решение може да засегне бизнес отношенията с Китай, който се превърна в най-големия търговски партньор на Германия.

Министерството на Хабек работи по пакет от мерки за засилване на икономическата устойчивост на Германия в определени области и за намаляване на едностранните зависимости от Китай. Идеята за въвеждане на контрол върху износа на химикали за чипове е част от тези планове.

Най-бързият и осъществим начин за въвеждане на такъв експортен контрол би бил да се добавят въпросните стоки и услуги към списъка на Германия на стоки с двойна употреба. Други подходи - чрез международни списъци и договори, биха били по-трудни за прилагане и биха отнели повече време.

Експортният контрол ограничава търговията с определени стоки, включени в списъка, които могат да се използват както в гражданския, така и във военния сектор. Целта на тези списъци на стоки с двойна употреба е да се предотврати разработването и разпространението на химически, биологични и ядрени оръжия и тайното производство на конвенционални военни оръжия.

Нидерландия се присъедини към усилията на САЩ за ограничаване на износа на технологии за чипове за Китай. Хага ще затрудни износа на продуктите на доставчика на чипове ASML за DUV  (дълбок утравиолет (UV), което ще рече утравиолетова светлина с дължина на вълната по-малка от 200 нанометра), които са от решаващо значение за производството на най-модерните чипове.

Германия не разполага с такива технологии за производство на чипове, но Merck и BASF снабдяват компаниите по света с химикали, необходими за производството на полупроводници. Продукти или услуги на Merck могат да бъдат открити в почти всеки чип в света, докато BASF е пазарен лидер в Европа и в азиатския център за производство на чипове.

Без доставките от Merck и BASF за Китай може да стане по-трудно да разработва модерни технологии за чипове и дори може да бъде засегната способността му да произвежда обикновени полупроводници. Си Дзинпин насърчава държавните предприятия, изследователските институти и частните компании да разработват технологии, които могат да заменят чуждестранния внос, докато САЩ се опитват да забавят технологичния възход на Китай. Индустрията за производство на чипове в страната все още е на години зад TSMC и Samsung Electronics Co.

Въпреки вътрешните дебати относно тези ограничения в същото време Шолц се опитва да поддържа отворени отношения с Китай. Например, той е поканил китайския премиер Ли Цян в Берлин за разговори на 20 юни, както съобщи Bloomberg по-рано тази седмица. По време на разговорите Шолц иска да спечели Пекин като важен партньор по въпроси като мира и изменението на климата, но в същото време да очертае червени линии за всяка промяна на статуквото в Тайван, се казва в материала на агенцията.

  Merck и BASF снабдяват компаниите по света с химикали, необходими за производството на полупроводници. Снимка: Bloomberg Merck и BASF снабдяват компаниите по света с химикали, необходими за производството на полупроводници. Снимка: Bloomberg

Германското правителство е решено да намали експозицията на Германия към Китай, тъй като Берлин все още се бори с последиците от прекомерната си зависимост от руския газ. Въпреки че Берлин разглежда Пекин като системен конкурент, Шолц все пак е против откъсването от Китай, който е ключов търговски партньор и решаващ клиент за германския износ.

„Ние сме против откъсването [на отношенията], но сме за намаляване на риска", беше казал Шолц в тази връзка след срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС за Китай през март. Процесът на намаляване на зависимостите във веригите за доставки, пазарите за продажби и преките инвестиции вече е започнал за много компании след руската атака в Украйна и ще определи следващите едно до две десетилетия, каза Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: khao... ами тук из материалите за технологии , под полупроводник имат впредвид чипове , а не транзистори ... друг е въпроса , че чиповете са съставени от транзистори ... имам леко съмнение , че материалите се пишат за бройка понякога , а не внимават в общоприетата терминология у нас на български , за да са коректни текстовете ... :))) ... да , транзистор не е голема философия да се направи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: zelka007 в техническия по мое време имаше машина за транзистори от ГДР :):) ... да ти кажа нямаше много индустриална химия в нея ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: zelka007 кво му се обясняваш... виж къв пример ти дава! Ботевград където се произвеждаха неща които са били произвеждани на Запад 20 години преди това! ... и знанията му стигат до "обикновени" полупроводници! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: pinoccio Ти верно ли задаваш толкова тъъъпи въпроси ? а пралела с Ботевград показва че идея си нямаш за кво говориш и никога не си виждал нито процеса, нито стара машина правеща полупроводници! То това е баница, ядеш и режеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
САШ си създадоха глобализацията и пак те си я отмениха. Когато спираш нещо на китайците, трябва да мислиш, дали има какво да ти спрат и китайците на теб. Но историята показва, че немците не мислят толкова напред. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... не знам дали ти е интересно , но учебниците по индустриална химия за висшите училища масова са германски ... ако имаш пресен спомен за производството на ваксините , къде сглобиха основните производствени съоръжения и откъде идвахва материалите , само тъй , за протокола го споменавам ... нийде немаше Поднебесната кинкалерия и масква в уравненията ... !! ... всичко се въртеше УСАто , Третият райх , Ю.Корея и Япония ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... като не си им фен що ривеш за тех ?! кво те интересува как ще произвеждат ?! ми да се пробват , лошо нема , индустриалната химия е прооззта работа , кой не се е фанал той не я направил ... :))) ... то затова на някои специфични технологични процеси в индустриалната химия и фармацията доставчиците и производителите са фирми дето се броят на една ръка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
След войната комбинатът Carl Zeiss със своите 60 000 работници е най-големият в ГДР.https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Zeiss_SMT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
pinoccio
преди 1 година
Не съм им фен на китайците, но как си го представяте да не могат да произведат обикновени полупроводници. Ей така си ги приказват в статията, може и да е услужлив превод. Та ние ги произвеждахме в Ботевград допреди 40 години, те сега не могат. От завода после направиха пилчарник - жив стартъп. Химията на германците е за достигането на заветните 3 нанометра разделителна способност. Ами в нашия "Мелексис" в Горубляне произвеждат на 300 нанометра, а до завода клекнали баби продават сурово мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
https://bezmotika.com/topic/523-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още