IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Apple падат за второ поредно тримесечие, но надминаха очакванията

Производителят на iPhone твърди, че продажбите в Индия и други страни са помогнали да се компенсира намаляващото търсене на Mac и iPad

07:30 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите, но заяви, че продажбите на iPhone са се увеличили поради силното търсене на развиващите се пазари - знак за устойчивост в момент, в който  технологичният гигант продължава да се сблъсква с икономическата несигурност.

Това е третият път от десетилетие насам, в който производителят на iPhone отчита поредни тримесечия на спад на приходите. Приходите на технологичния гигант за трите месеца, приключили на 1 април, възлизат на 94,8 млрд. долара, което е с 3% по-малко в сравнение с предходната година. Нетната печалба е намаляла с 3% на годишна база до 24,2 млрд. долара. Според FactSet Apple надмина очакванията на анализаторите за 92,9 млрд. долара продажби и 22,6 млрд. долара нетна печалба за второто си фискално тримесечие.

Главният финансов директор на Apple Лука Местри заяви в интервю за The Wall Street Journal, че компанията се е сблъскала с трудна среда за потребителското търсене, което се е отразило в спада на продажбите на Mac и iPad, но iPhone се е представил особено добре на развиващите се пазари.

„iPhone е наистина глобален продукт и в момента се справяме добре на развиващите се пазари", каза Местри. „Това ни помогна да компенсираме някои макроикономически предизвикателства“. 

По-специално Apple отбеляза силен ръст на iPhone на пазари като Индия, Индонезия, Латинска Америка и Близкия изток. Местри отбеляза, че Apple се справя добре на места като Индия отчасти заради неотдавнашните си инвестиции в страната, с нови магазини за търговия на дребно и фокус върху изграждането на общност от разработчици на приложения там. Плановете на Apple за разсрочено плащане и програмите за размяна правят продуктите ѝ по-достъпни в тези страни.

Местри добави, че валутните курсове са продължили да бъдат предизвикателство за компанията и че тя е отчела ръст в постоянна валута.

Миналия месец Apple откри първия си магазин за търговия на дребно в Индия, което може да помогне за ускоряване на търсенето на нови iPhone през годината, смятат анализатори. Компанията гледа към страната като към потенциална основна локация за по-нататъшна диверсификация на веригата си за доставки от Китай. Основният производствен партньор на Apple, Foxconn Technology Group, също обмисля значително разширяване на дейността си в Индия, съобщи наскоро The Wall Street Journal.

Какъв нов продукт на Apple си купихте през последната година?

iPhone
iPad
Macbook
Mac
Airpods
Не съм си купувал продукт на Apple
Общо 35 гласа

„Развиващият се пазар беше голям двигател, особено с отслабването на долара по начина, по който се случи", казва Хал Единс, вицепрезидент в Capital Investment Companies, която инвестира в Apple. „Възходът в чужбина е наистина много добър“. 

По време на разговор с анализатори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви: „Това, което виждам в Индия, е, че много хора влизат в средната класа, и се надявам, че ще успеем да убедим някои от тях да си купят iPhone“. 

Продажбите на IPhone са нараснали с около 1,5% до 51,3 млрд. долара, което е доста повече от очакваните от анализаторите 48,7 млрд. долара. Продажбите на флагманския продукт на Apple нараснаха, тъй като потребителското търсене продължава да се насочва към най-скъпия телефон на компанията - iPhone 14 Pro Max, на който се падат 24% от всички продажби на iPhone според Consumer Intelligence Research Partners. iPhone 14 Pro е следван плътно от него с 22% от всички продажби за тримесечието, установи изследователската фирма.

Продажбите на първокласните iPhone Pro са от решаващо значение за стратегията на Apple през последните години за увеличаване на приходите, докато ръстът на доставките се забавя. Търсенето на Pro моделите е спомогнало за повишаване на средната продажна цена на iPhone до 988 долара през тримесечието от януари до март от 802 долара през същото тримесечие на 2019 г., показват данни на Consumer Intelligence Research Partners.

Дори на фона на предупреждението на Местри относно потребителското търсене някои инвеститори в Apple приеха резултатите като положителен знак за широките икономически нагласи.

988 долара
вече е средната продажна цена на iPhone спрямо 802 долара през същото тримесечие на 2019 г. 

„Apple има толкова широка база с потребители, че можете да получите добра представа за това какво е потребителската електроника", казва Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, инвеститор в Apple. „Със силните приходи от iPhone на Apple трябва да кажа, че потребителят не е мъртъв“. 

Акциите на компанията поскъпнаха с около 2% в следборсовата търговия. Apple съобщи, че е увеличила дивидента с 4% и че бордът ѝ е разрешил допълнителни 90 млрд. долара да бъдат похарчени за обратно изкупуване. През фискалната година, която приключи през септември, Apple изкупи обратно акции за 89,4 млрд. долара и изплати на инвеститорите 14,8 млрд. долара под формата на дивиденти по данни на FactSet.

Apple е последната от големите западни технологични компании, която отчита резултатите си.През миналата седмица инвеститорите посрещнаха радушно скромните резултати на повечето от конкурентите на компанията, което отразява подновения интерес на пазара към големите технологични фирми. Meta Platforms на Facebook показа признаци на подобрение в областта на цифровата реклама. Собственикът на Google - Alphabet, отчете спад в продажбите на реклами, докато Microsoft отбеляза охлаждане на корпоративното търсене на своите облачни услуги. Цените на акциите и на трите компании се повишиха рязко, тъй като те надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Apple до голяма степен успя да избегне някои от по-големите макроикономически несигурности, произтичащи от пандемията, която засегна големите ѝ технологични конкуренти.

„Apple се превърна в значителен индикатор за това какво се случва в икономиката, както в страната, така и в световен мащаб", казва Трип Милър, управляващ партньор в инвеститора в Apple Gullane Capital Partners.

През първото тримесечие на Apple, което приключи на 31 декември, компанията трудно успя да отговори на търсенето на моделите iPhone 14 Pro, тъй като веригата за доставки в Китай беше засегната от смущения. Приходите са намалели с 5% на годишна база за периода, което е първият спад от близо четири години. Анализаторите очакваха голяма част от незадоволеното търсене на най-новите премиум iPhone -и да се прехвърли към тримесечието, приключило на 1 април.

За второто фискално тримесечие бизнесът с услуги на Apple е нараснал с около 5,5%, което е в съответствие с очакванията, но с по-бавен темп на нарастване, тъй като според анализаторите компанията е изправена пред по-слаб пазар на дигитална реклама и по-малко разходи за мобилни видеоигри.

През следващия месец Apple ще проведе годишната си конференция за разработчици, на която се очаква да обяви нов софтуер за своите устройства, включително потенциално приложение за водене на дневник, с което потребителите да проследяват ежедневието си, съобщи наскоро WSJ.

Apple се превърна в значителен индикатор за това какво се случва в икономиката, както в страната, така и в световен мащаб.
Трип Милър
управляващ партньор в инвеститора в Gullane Capital Partners

По време на разговора с анализаторите Кук беше попитан за вълнението, свързано с напредъка в т.нар. генеративен изкуствен интелект, задвижван от ChatGPT на OpenAI, който позволява на потребителите да разговарят с чатбот с изкуствен интелект по начин, подобен на човешкия.

„Смятам, че е много важно да се подхожда съзнателно и обмислено към тези неща и че има редица въпроси, които трябва да бъдат решени", каза Кук. „Но потенциалът със сигурност е много интересен“. 

По време на конференцията за разработчици Apple е готова да представи първия си нов голям продукт от близо десетилетие: очила, които обединяват виртуалната и разширената реалност в едно устройство. Според анализатори не се очаква продуктът да има голям финансов принос в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още