IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще започне да купува OLED телевизионни панели от LG Display

Сделката е от особено значение за LG и ще ѝ донесе около 1,5 млрд. долара

12:06 | 16.05.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Южнокорейската LG Display ще започне да доставя телевизионни панели от висок клас на Samsung Electronics още това тримесечие, твърдят трима източници на Ройтерс. Тази сделка ще помогне на генериращия загуба производител на плоски екрани да се върне към рентабилността.

LG Display има за цел да достави 2 милиона единици през следващата година и да увеличи доставките до 3 милиона и 5 милиона единици през следващите две години, посочват двама източници, които са пряко запознати с въпроса. Първоначалните доставки за Samsung вероятно ще включват 77-инчови и 83-инчови бели OLED (WOLED) телевизионни панели.

Сделката подчертава стремежа на Samsung да разшири предлагането на висок клас телевизори с органични светодиоди (OLED), тъй като конкуренцията в по-ниския клас с китайските доставчици се засилва. OLED панелите струват близо пет пъти повече от течнокристалните дисплеи (LCD).

С тази сделка Samsung може да изпревари Sony като втория по големина доставчик на OLED телевизори в световен мащаб.

Анализатори спекулират, че LG Display води преговори за доставки на OLED телевизионни панели към нов клиент. Ройтерс е първата, която разкрива, че става дума за Samsung Electronics.

Всички източници са пожелали да останат анонимни, защото сделката не е публична. И LG Display, и Samsung Electronics са отказали да коментират въпроса.

Акциите на LG Display се справиха с предишния си спад на цената от 1% и записаха 2,4% ръст след появата на новината. Книжата на Samsung, която дължи растежа си предимно на бизнеса със смартфони и полупроводници, повишиха стойността си с 1,7%, изпреварвайки ръста от 0,2 на сто на по-широкия пазар.

Samsung Electronics, най-големият производител на телевизори в света, е по-бавен от местния си конкурент LG Electronics в бизнеса с OLED предложения, като твърди, че технологията е по-подходяща за малки устройства като смартфони и таблети, отчасти поради високата цена на самите панели.

За LG Display продажбата на 2 млн. OLED панела ще бъде голям тласък и ще струва около 1,5 млрд. долара, което възлиза на около 20-30% от общия ѝ производствен капацитет за големи OLED панели, достигайки пълния си капацитет, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още