IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще финансира с 4 млрд. евро 30 проекта за чипове в Германия

От списъка с подпомаганите компании е извадена Nexperia, която произвежда чипове в Хамбург, но е китайска собственост

13:44 | 09.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Над 30 проекта в областта на микроелектрониката в Германия ще получат финансиране в размер на около 4 млрд. евро, след като Европейската комисия одобри схема за подпомагане на такива технологии, съобщи германското министерство на икономиката.

„31-те проекта в областта на микроелектрониката от 11 федерални провинции укрепват Германия като място за микроелектроника във всички области и са важен етап от индустриалната политика", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. 

Парите идват от държавна помощ за общо 8,1 млрд. евро, одобрена от изпълнителния орган на Европейския съюз, част от стремежа на блока да бъде в челните редици на технологичните иновации.

Документ, предоставен от германското министерство на икономиката, показва, че сред компаниите, които ще получат средства, са Infineon, Elmos Semiconductor и Robert Bosch. 

В списъка не фигурира Nexperia - производител на чипове, чието производство се осъществява основно в Хамбург и чието седалище е в Нидерландия, но който е собственост на Китай. Компанията е била извадена от списъка след решение, в което е участвал Хабек, който е изказал опасения относно китайската връзка на компанията, съобщи бизнес всекидневникът Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници. Министерството на икономиката не е отговорило веднага на изпратената по електронната поща молба за коментар на материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Лесли Каручка https://***.youtube.com/watch?v=SZc2Zlc75ns
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Дебати: ЗИД на Закона за насърчаване на заетостта първо гласуване https://***.parliament.bg/bg/video
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още