IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Micron инвестира 600 млн. долара в Китай

Базираната в Айдахо компания реализира около 11% от годишните си приходи в народната република

13:42 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският производител на чипове за памет Micron планира да продължи дейността си в Китай, като инвестира там около 600 млн. долара през следващите няколко години. „Този инвестиционен проект демонстрира непоколебимия ангажимент на Micron към бизнеса и екипа в Китай", е цитиран главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра в неотдавнашно съобщение, публикувано в WeChat.

Micron планира да създаде нова производствена линия в своя завод в китайския град Сиан за производство на мобилни DRAM, NAND и SSD продукти. Инвестицията включва и закупуване на намиращи се наблизо опаковъчни уреди на базирано в Сиан дъщерно дружество на тайванската Powertech Technology Inc, който Micron използва под наем от 2016 г. насам в неин завод. 

Според американския производител инвестицията ще създаде 500 допълнителни работни места. 

През май китайски регулаторен орган предупреди да не се използват компоненти на Micron поради предполагаеми рискове за сигурността. Продуктите създават огромни рискове за сигурността на веригата за доставки на критичната информационна инфраструктура на Народната република, включително телекомуникационните компании и държавните банки. Но дори и гигантът в електронната търговия Alibaba също е купувач на чиповете памет. За Micron това бе сериозен удар. Базираната в Айдахо компания реализира около 11% от годишните си приходи в Китай. 

Технологията на чиповете е в центъра на засиленото напрежение между двете световни сили. Един от проблемите обаче са авангардните чипове, най-новите и най-съвременни модели, които се предлагат на пазара. Пекин инвестира сериозно в този бизнес - в крайна сметка чиповете са необходими за армията и изкуствения интелект. Китай вложи огромни средства в развитието на собствената си индустрия за производство на чипове като част от усилията си да намали зависимостта си от чуждестранни технологии. Въпреки това се смята, че страната изостава с години от западните лидери в проектирането и производството на съвременни чипове. Пекин все още е зависим от Япония, САЩ, Южна Корея и Тайван.

През последните години САЩ наложиха редица ограничения, целящи да забавят напредъка на Китай в областта на чиповете, тъй като се опасяват, че тези усилия засилват военната мощ на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още