IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата за продажбите на Micron дава надежда, че най-лошото е отминало

Въпреки по-високите доставки на чипове приходите все пак са се свили, тъй като цените са спаднали с около 20%

09:54 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на компанията в Айдахо. Снимка: Jeremy Erickson/Bloomberg
Централата на компанията в Айдахо. Снимка: Jeremy Erickson/Bloomberg

Американският технологичен концерн Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове за памет, зададе по-добра прогноза за текущото тримесечие, отколкото се опасяваха някои анализатори, което породи надежда, че най-лошото от жестокия спад в индустрията може би е отминало. 

Приходите от продажби ще достигнат 3,9 млрд. долара през третото фискално тримесечие, се казва в изявление на компанията от вторник. За сравнение, средната оценка на цитираните от Bloomberg анализатори е в размер на 3,75 млрд. долара. Компанията обяви и увеличаване на броя на съкратените работни места.

„Складовите наличности на клиентите се подобряват и очакваме постепенно подобряване на баланса между търсенето и предлагането в отрасъла", е цитиран в прессъобщението на компанията главният изпълнителен директор Санджай Мехротра. Компанията постигна печалба за второто тримесечие, която съответства на прогнозите ѝ „в предизвикателна пазарна среда", каза той.

Прогнозата показва, че пазарът на чипове за памет може да е готов за завръщане към растежа след труден период. През изминалата година рязкото намаляване на потребителското търсене накара клиентите на Micron да намалят поръчките си. Вместо да купуват нови чипове, те се занимават с натрупването на излишни запаси - сценарий, който отдавна тормози индустрията на паметта след години на бум.

Акциите на Micron поскъпнаха с около 1% в следборсовата търговия след съобщението. Книжата поскъпнаха с 19% тази година на фона на надеждите, че най-лошият спад в индустрията е отминал, като затвориха на ниво от 59,28 долара за брой в редовната търговия във вторник в Ню Йорк.

Компанията прогнозира загуба от около 1,58 долара на акция през текущия период, която включва 45 цента еднократен ефект, свързан с отписване на 500 млн. долара на материални запаси. Анализаторите очакваха загуба от 84 цента на акция. 

Производителите на телефони и компютри се сблъскват със слаби потребителски разходи, предизвикани от нарастващата инфлация. Чиповете на Micron, които съхраняват и подпомагат обработката на информация в такива устройства, са особено уязвими към колебанията в търсенето, тъй като продуктите на конкурентни компании са пряко взаимозаменяеми и се търгуват като стоки. 

Бързите колебания в баланса между търсенето и предлагането могат да накарат производителите да продават компонентите на по-ниска цена, отколкото са разходите за тяхното производство. Въпреки че през последното тримесечие Micron е доставил повече чипове за компютърна памет, приходите все пак са се свили, тъй като цените са спаднали с около 20%.

Преди три месеца Micron обяви мерки за съкращаване на разходите, включително намаляване на работната сила с 10% и забавяне на инвестициите в ново производство. Въпреки че през втората половина на годината картината на приходите ще се подобри, ситуацията с рентабилността ще остане трудна, заявиха от Micron.

Базираната в Бойзе, Айдахо, компания заяви във вторник, че общото намаление на броя на служителите вече ще бъде 15%. Micron намалява разходите си за нови заводи и оборудване с 40% до 7 млрд. долара през тази година, показват слайдовете на презентацията, публикувани на нейния уебсайт. 

За 2023 г. компанията очаква, че търсенето ще расте по-бързо от предлагането. Micron прогнозира преминаване към последователен ръст на приходите, като твърди, че запасите са достигнали своя връх, а крайните пазари, като производството на смартфони и персонални компютри, се свиват по-слабо от опасенията. Според Micron звеното за центрове за данни е достигнало дъното си през второто фискално тримесечие. 

Мехротра твърди, че компанията ще осигури по-стабилни приходи в сравнение с предишните спадове. В момента в отрасъла има малък брой конкуренти, които са съсредоточени повече върху печалбите си, отколкото върху придобиването на пазарен дял, което може да направи отрасъла по-устойчив. Освен това чиповете с памет имат по-широк спектър от приложения, отколкото в миналото. 

Но тази теза се разклати поради уникален набор от обстоятелства: войната в Украйна, рязкото покачване на инфлацията, промяната на трудовия пазар заради Covid и други проблеми във веригата за доставки.

Micron се конкурира с южнокорейските Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. SK, която, подобно на Micron, е фокусирана предимно върху паметта - също претърпя неуспехи, което я накара да ограничи плановете си за разширяване. Междувременно Samsung има по-диверсифициран бизнес. Тя е най-големият производител на смартфони в света и има други големи подразделения, което ѝ позволява да остане печеливша и да разполага с парични средства за инвестиции.

Темпото, с което рентабилността ще се възстанови, ще зависи от това дали конкурентите на компанията ще последват примера ѝ и ще намалят производството до степен, в която предлагането ще бъде под нивото от миналата година, каза Мехротра в интервю за Bloomberg. Други компании са предприели действия в различна степен, пояснява той.

„Възстановяването би могло да се ускори, ако бъдат направени допълнителни съкращения на предлагането", уверен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още