IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията за чипове се нуждае от още лоши новини

Акциите на компаниите от сектора записаха най-лошата си година от финансовата криза насам, а инвеститорите се подготвят за още спадове

16:52 | 24.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Инвеститорите в компании за чипове имаха ужасна година. Иронията е, че нещата може би трябва да се влошат, преди да поемат отново нагоре, пише Дан Галахър за Wall Street Journal.

Лошите финансови резултати на Micron за първото ѝ фискално тримесечие, обявени късно в сряда, добавиха още натиск върху групата, която е изправена пред най-слабото си годишно представяне след финансовата криза. PHLX Semiconductor Index се понижи с повече от 4% в четвъртък, а от началото на годината е спаднал с 36%. Това се случва след три години, в които индексът се радваше на 51% годишен ръст.

Но в обичайния модел за тази циклична индустрия, акциите се насочиха надолу много преди действителните данни да го сторят. До края на юни SOX беше с 35% надолу от началото на годината, докато глобалните продажби на полупроводници за първите шест месеца забавиха ръста си до 23% спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на търговската група World Semiconductor Trade Statistics. Акциите на компаниите за чипове се озоваха рано на червено, защото опитните инвеститори добре разбираха, че недостигът от началото на пандемията няма да продължи дълго и всъщност ще доведе до увеличаване на запасите, което рано или късно ще донесе забавяне на продажбите.

Този сценарий се разиграва в момента. Инвентарът на Micron нарасна с 26% през последното тримесечие до рекордните 8,4 млрд. долара. Производителят на чипове с памет е добре запознат с циклите в индустрията, но това все още е най-големият последователен скок в инвентара, който Micron има от близо десетилетие. Главният изпълнителен директор Санджей Мехротра в сряда заяви, че индустрията изпитва „най-сериозния дисбаланс между търсене и предлагане“ на чипове с памет за последните 13 години.

Ключовият въпрос сега е кога акциите на компаниите за полупроводници ще достигнат дъното. В доклада си за инфлацията в индустрията миналия месец Крис Касо от Credit Suisse отбеляза, че „историческото отдръпване на книжата на компаниите за чипове се е случило преди обявяването на първите лоши новини, а в повечето случаи акциите достигат дъното само няколко месеца по-късно“.

Но той също така допуска, че този цикъл е необичаен, тъй като някои сектори на индустрията (като автомобилните чипове) все още не са достигнали до спад. Много от тези купувачи пострадаха от недостига и искат да натрупат по-голямо количество запаси, за да бъдат избегнати нови подобни кризи. Четири от най-големите компании за чипове, обслужващи тези пазари – Texas Instruments, NXP, Microchip и Analog Devices – са записали средно 24% ръст на приходите на годишна база през последното тримесечие, което са отчели.

Тези компании вероятно ще трябва да започнат да показват слабост пред инвеститорите, за да се стигне отново положителна оценка за цялата категория на чиповете. Това може да отнеме време. В доклад от 14 декември Крис Роланд от Susquehanna отбеляза, че макар времето между поръчките и доставките на полупроводници да е намаляло през последните няколко месеца от рекордните си нива, въпросните категории чипове все още са далеч отвъд времето, което им беше нужно преди пандемията през ноември.

И все пак има известен риск инвеститорите да изчакват прекалено дълго, за да се върнат в играта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 24.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още