IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron Technology ще получи 1,5 млрд. долара от Япония

Американската компания ще използва парите, за да инсталира в завода си в Хирошима модерно оборудване за производство на чипове EUV от ASML

09:05 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският концерн Micron Technology Inc. е напът да получи финансови стимули от японското правителство в размер на около 200 млрд. йени (1,5 млрд. долара), които да му помогнат да произвежда в страната чипове за памет от следващо поколение - последната стъпка в усилията на Токио да подкрепи местното производство на полупроводници, предава Bloomberg. 

Американската компания ще използва парите, за да инсталира в завода си в Хирошима модерно оборудване за производство на чипове EUV от ASML Holding NV за производство на DRAM чипове, твърди агенцията, позовавайки се на източници, пожелали анонимност. Финансирането вероятно ще бъде обявено в четвъртък, когато японският министър-председател Фумио Кишида ще се срещне с делегация от ръководители на компании за производство на чипове, включително главния изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра. 

Tokyo Electron Ltd. е начело на днешното борсово рали при доставчиците на оборудване за производство на чипове, особено при тези, които предлагат оборудване или технологии, поддържащи EUV. В началото на търговията в Токио книжата поскъпнаха с 6,4%, докато подобни компании като Lasertec Corp. и Hoya Corp. отчитат ръст с повече от 3%.

Финансирането е най-новият признак за амбициите на Япония да развие собствена полупроводникова индустрия, която е потенциален заместител на Тайван на фона на засилващото се напрежение между САЩ и Китай. Правителството вече изразходва милиарди долари, за да насърчи Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. да увеличи производствения си капацитет в страната и да финансира местно предприятие за производство на чипове - Rapidus Corp., което има амбицията да произвежда 2-нанометрови чипове до 2027 г. Сделката с Micron ще донесе за пръв път в Япония оборудване за EUV - стъпка към най-съвременното производство, към което се стреми правителството. 

Споразумението е и отговор на Пекин, който започна проверка на киберсигурността на базираната в Бойз, щата Айдахо, компания, след като администрацията на американския президент Джо Байдън наложи мащабни ограничения върху износа на чипове за Китай. Това застрашава възможността на последния американски производител на чипове за памет да продава в Китай, където сега получава около 11% от приходите си. Кишида ще приеме лидери от Г-7, включително президента на САЩ Джо Байдън, в Хирошима между 19 и 21 май.

„Заводът на Micron в Хирошима ще играе ключова роля в амбицията на Г-7 да укрепи веригите за доставка на полупроводникови чипове", казва Акира Минамикава, анализатор в изследователската фирма Omdia. „Това е най-важното място за американската компания“. 

Във фабриката на Micron в Хирошима, бивша производствена база на вече несъществуващата Elpida Memory Inc., работят някои от най-добрите инженери на американската фирма, казва Минамикава. Миналата година Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония заяви, че ще предостави на Micron до 46,5 млрд. йени за производството в завода. 

От 2013 г. насам американската компания е инвестирала повече от 13 млрд. долара в Япония, включително и миналата година, за да произвежда така наречените one-beta DRAM чипове. Последното финансиране ще помогне на Micron да произвежда с така нареченото one-gamma производство - по-усъвършенствана технология, която Micron планира да пусне в края на 2024 г. Доставчиците, които ще се възползват от технологията на Micron, са Tokyo Electron Ltd., както и ASML от Нидерландия.

Очаква се Micron да допринесе със собствен капитал за разширяването на производството в Хирошима, въпреки че конкретната сума не е ясна към този момент. Очаква се град Хирошима също да подкрепи проекта.

Последният останал американски производител на компютърна памет оцеля след ожесточената консолидация на индустрията чрез поредица от придобивания по време на предишни спадове. Макар да е увеличил мащаба си - нещо, което помага в жестоката конкуренция по отношение на разходите за производство на памет, той все още е много по-малък от лидера в бранша Samsung Electronics Co.  Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра. Снимка: Bloomberg Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра. Снимка: Bloomberg

Тъй като през тази година производството на чипове за памет се оказа в затруднено положение, през последното тримесечие Micron отчете загуба от над 2 млрд. долара, защото продажната цена на паметта падна под производствените разходи. Ръководството на Micron реагира с т.нар. от самото него „исторически бърза реакция“, като съкрати заплати, работни места и производства и призова колегите си да последват примера му. Компанията заяви, че втората половина на 2023 г. би трябвало да се окаже най-ниската за пазара на DRAM, особено ако и други намалят производството.

Единствената друга американска компания, която все още участва в производството на чипове за памет в голям мащаб, е Western Digital Corp., която не произвежда собствени продукти, а разчита на съоръженията на партньора си Kioxia Corp. в Япония за производство на флаш памети. Micron използва статута си на единствен американски производител на памет, за да настоява пред Вашингтон да субсидира връщането на местното производство в САЩ. Ръководителите на компанията са водещи в лобирането пред правителството. 

За разлика от конкурентите си Samsung и SK Hynix Inc., Micron не е преместила нито една от дейностите си по производство на пластини в континентален Китай. Извън родната си страна Micron има заводи в Тайван, Сингапур и Япония, останали от предишни придобивания.

Макар това да прави Micron по-малко уязвима към всякакви действия от страна на Пекин, близките ѝ отношения с усилията на Вашингтон да засили производството на чипове в страната може да са допринесли за регулаторния контрол от страна на Китай. Подобно на други американски производители на чипове, Micron все още е зависима от глобалните вериги за доставки на електроника, които често минават през китайски фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още