IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron даде силна прогноза заради ръста на търсенето на центрове за данни

Компанията подсказа, че най-лошото за индустрията може да е приключило

12:01 | 21.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Micron Technology, най-големият американски производител на чипове с памет, даде силна прогноза за приходите си за настоящото тримесечие, подсказвайки, че търсенето на центрове за данни помага да се компенсира бавно възстановяващия се пазар на персонални компютри и смартфони, пише Bloomberg.

Приходите за фискалното второ тримесечие ще бъдат между 5,1 млрд. и 5,5 млрд. долара, обяви компанията. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 4,99 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, Micron ще запише загуба между 21 и 35 цента на акция, което е под очакваните от анализаторите 62 цента на акция.

Цената на акциите нарасна с около 4% по време на следборсовата търговия. От началото на годината стойността на книжата се е повишила с 57%, водена от оптимизма на инвеститорите, че пренасищането със запаси намалява.

Прогнозата показва, че Micron преминава през най-лошото от спада в цялата индустрия и се връща към рентабилността. Бумът на разходите за изкуствен интелект помага. Главният изпълнителен директор Санджей Мехрорта посочи силното търсене на скъпа памет, използвана в центровете за данни, за да помогне за разработването на софтуер с изкуствен интелект (AI).

Мехрорта също така повтори прогнозата си за 2024 г. – че ще бъде година на възстановяване на индустрията, като се очакват рекордни резултати за 2025 г. Въпреки това компанията ще изчака да увеличи производството на чипове, докато цените не се подобрят, коментира той.

Micron се опитва да се възстанови от една година, в която производителите на смартфони и компютри намалиха поръчките си. Клиентите натрупаха прекомерно много запаси, а това изпрати цените на чиповете с памет рязко под производствените разходи.

Сега Micron очаква обемите на продадените персонални компютри да нараснат с нисък до среден едноцифрен процент през календарната 2024 г. след две години на спад. Търсенето на смартфони също показва признаци на възстановяване, каза компанията, и ще „нарасне скромно“ през 2024 г.

Въпреки че търсенето в тези области не се връща, клиентите поне са се справили с излишните запаси, коментира Мехротра. Това e помогнаlo за възстановяване на баланса между търсене и предлагане, коментира той.

През фискалното първо тримесечие, завършило на 30 ноември, приходите на Micron са нараснали с 16% до 4,73 млрд. долара. Компанията е записала загуба от 95 цента на акция, като се изключат някои елементи. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за приходи от 4,54 млрд. долара и загуба от 1 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още