IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shelly Group разработва нов чип с възможност за интеграция на изкуствен интелект

Компанията работи и по продукти, които да помогнат за оптимизирането на консумацията на електроенергия, каза Димитър Димитров

14:13 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Shelly Group работи по нов чип с възможност за интеграция на изкуствен интелект (AI), който да бъде готов в края на 2024 г. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на компанията. Shelly Group пусна своите първи чипове в началото на тази година.

Димитров заяви, че компанията работи и по продукти, които да помогнат за оптимизирането на консумацията на електроенергия, като ще препоръчват диапазони за използване на електричество на база потребителските предпочитания.

Той коментира и навлизането на изкуствения интелект в потребителската техника, като посочи, че за въвеждането на много от функциите му са необходими допълнителни сензори и датчици, като към момента вече се разработват и такива продукти. Димитров даде пример за комбинацията между AI и камери, които се използват ефективно за оптимизиране на работните пространства и предотвратяване на злополуки.

Според него основното предизвикателство, което AI представлява, е рязката промяна на пазара.

Комуникационните възможности на AI, който ползваме най-вече, постепенно навлизат в самите уреди - като това да започнат да взимат самостоятелни решения, да анализират ситуацията, да решават кое е най-добро за потребителя за момента и да изземат частично мисленето за комфорта върху тях, познавайки навиците на потребителя, каза той.

По отношение на това дали изкуственият интелект ще доведе до изискване за по-мощни чипове, Димитров посочи, че промяната вече е започнала. „Ще има нужда от по-бързи чипове с времето, които трябва и да са по-ниско енергоконсумиращи. Това е балансът, който трябва да намерят бизнесът и производителите на чипове“, каза той.

Според Димитров в момента ноу-хау на САЩ, комбинирано с производствената мощ и суровините на Китай, са това, което движи пазара. За по-добра конкуренция на този пазар е нужна автоматизация и оптимизация на производствата. В потребителската електроника и техника САЩ и Китай са все още неразривно свързани, каза още той.

„Вероятно с времето Европа ще успее да се измъкне от клопката на Китай, дори и от САЩ, по отношение зависимостта от чиповете и високите технологии. За съжаление тук идва нещо друго, че една потребителска технология – чипът е един, а около него има още стотици, хиляди компоненти, за които трябва да се създаде ресурс и за момента евтиният ресурс са Китай, Япония или Тайван, докато в Европа още няма създадени ресурси за някои елементарни компоненти и за самия суров материал, от който се създават, няма верига на доставки. Така че зависимостта остава не само за чиповете, въпросът е всичко останало“, каза Димитров.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още