IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще започне да произвежда телефоните си в Индия съвсем скоро

Компанията планира първоначално да произвежда модела Pixel 8 Pro в страната

19:21 | 23.02.24 г. 2
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google планира да започне да произвежда смартфоните си Pixel в Индия до следващото тримесечие, пише Nikkei Asia, цитиран от CNBC.

Американският технологичен гигант се опитва да диверсифицира веригата на доставките си отвъд Китай на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин, докато се опитва да спечели от бума на пазара на смартфони в Индия, пише още изданието.

Промяната ще подкрепи амбициозната цел на Google да продаде над 10 млн. броя смартфона Pixel тази година, допълва статията, позовавайки се на източник, пряко запознат с въпроса.

Според текста Google ще започне да произвежда телефоните Pixel 8 Pro в Индия през периода април-юни, последвано от старта на производството на Pixel 8 в средата на 2024 г.

Google ще се конкурира с гиганти на пазара на смартфони като Apple и Samsung в страната, както и с китайските брандове vivo и Xiaomi.

През 2023 г. Индия стана петият по големина пазар на смартфони, преминаващ границата от 10 млн. продадени бройки iPhone за една година. Това я превърна в ключов пазар за Apple, посочва Counterpoint Research в новия си доклад.

„През 2023 г. индийският пазар на смартфони запази стабилността си с общо продадени 148,6 млн. смартфона – малък спад от 2%“, обяви миналия месец компанията за пазарни проучвания Canalys.

„Samsung запази водеща позиция през четвъртото тримесечие на 2023 г. с пазарен дял от 20% и продажбата на 7,6 млн. бройки. Xiaomi продължи стабилното си представяне, заемайки второ място с продажбата на 7,2 млн. бройки. Vivo си осигури третата позиция, продавайки 7 млн. бройки“, допълва Canalys.

Apple също пренасочва производството си извън Китай към места като Индия, тъй като отношенията между САЩ и Китай продължават да са обтегнати.

Миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че Индия представлява „огромна възможност“. Коментарът Кук направи след срещата си с индийския премиер Нарендра Моди в Белия дом.

Индия предлага стимули на компаниите за създаване на производствени звена в страната. Dell, HP и Lenovo бяха сред 270те компании, които през ноември получиха одобрение да правят хардуер в Индия по схема за стимули, свързани с производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wladoalex
преди 2 месеца
А кога нашите оператори ще сключат договор да продават Pixel-и? Сега и да си купиш от чужбина, нямат поддръжка. Няма 5G и разговори през WiFi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 2 месеца
Ама белите хора ще могат ли да си правят селфита, или ще им излизат индуси и африканци на снимките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още