IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските Huawei и SMIC са използвали американски технологии за новите си модерни чипове

Източници на Bloomberg твърдят, че SMIC е разполагала с машината още преди налагането на американските санкции

08:16 | 08.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските компании Huawei Technologies и Semiconductor Manufacturing International са използвали американски технологии, за да произведат модерен чип в Китай през 2023 г., пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

SMIC е използвала технология на калифорнийската Applied Materials и на Lam Research, за да разработи модерен 7-нанометров чип за Huawei миналата година. SMIC е получила американската машина, преди САЩ да забранят подобни продажби в Китай през октомври 2022 г.

Търговският отдел на Белия дом, Huawei, Applied Materials, Lam Research и SMIC не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

САЩ очертаха бавен курс към лишаването на SMIC и Huawei от достъп до напреднала американска технология.

Huawei беше добавена към списъка с търговски ограничения през 2019 г. от администрацията на Доналд Тръмп заради предполагаемо нарушаване на санкциите. SMIC беше добавена към същия списък през 2020 г. за предполагаеми връзки с китайския военно-промишлен комплекс. И двете компании по-рано отрекоха да са сторили нещо нередно.

През февруари Ройтерс писа, че американското правителство се е прицелило в SMIC и е ограничило най-модерната ѝ фабрика от по-голямата част от американския внос, след като гигантът е успял да произведе чипа за Huawei, който захранва новия смартфон Mate 60 Pro.

През последните месеци администрацията на Джо Байдън предприе агресивни действия, за да спре доставките на по-модерни чипове с изкуствен интелект към Китай. Всичко това е част от усилията да попречи на Пекин да получи модерни американски технологии, които биха могли да укрепят армията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
Vayk__
преди 1 месец
Щом са се добрали до нея китайците вече технологията е тяхна :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още