IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска да централизира развитието на технологичния сектор под контрола на партията

Страната търси начини да се справи с търговските ограничения на САЩ, предназначени да ограничат нейния напредък

17:56 | 19.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) се ангажира да засили ролята си в управлението на своите научни и технологични индустрии, като централизира властта за вземане на решения, докато страната търси начини да се справи с търговските ограничения на САЩ, предназначени да ограничат нейния напредък, съобщава Bloomberg.

Партията ще усъвършенства механизъм, чрез който технологичните дейности ще се ръководят от Централния комитет, информира държавната телевизия CCTV, цитирайки среща на правителството, водена от президента Си Дзинпин. Медията не уточнява подробности за плана, въпреки че изявлението бележи ескалация на натиск на Пекин върху сектор, който китайските лидери смятат за изключително важен.

Преди година Си призова Китай да ускори научните изследвания и да замени чуждите технологии с местни алтернативи. Забележките му бяха част от по-широкия натиск за стимулиране както на вътрешните усилия, така и на международното сътрудничество в преследването на технологична независимост от САЩ.

Експортният контрол, упражняван от Вашингтон, ограничи достъпа на Китай до най-модерните полупроводници, особено до тези, произведени от Nvidia Corp. за ускоряване на развитието на изкуствения интелект (ИИ).

Сега Китай ще разчита на партията в борбата си срещу САЩ за лидерство в набор от стратегически технологии, включително полупроводници и ИИ.

По-рано Си бе назначил своя главен заместник, бившия вицепремиер Лю Хъ, да наблюдава развитието на местните китайски технологии за чипове. При този режим бързите действия на Huawei Technologies Co. по отношение на производството на чипове дадоха резултати, които изненадаха външни наблюдатели, като компанията разработи напреднал чип за смартфони, без да прибягва до американски технологии.

Междувременно стана ясно, че китайската компания Baidu работи с Lenovo, за да предостави своята технология за генеративен ИИ в смартфоните на своя партньор. Съюзът включва използването на големия езиков модел Ernie от Lenovo и е подобен на сътрудничеството със Samsung и Honor, обявено миналия месец.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли изтъкна миналия ноември, че фирмите сега трябва да се фокусират върху разработването на практически приложения. Големите китайски брандове за смартфони, включително vivo, Xiaomi и Huawei, също работят по ИИ модели в своите смартфони, но не са разкрили повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
earth1225
преди 2 месеца
Точно това си мислех и аз, но нямаше да го кажа толкова точно. Историята е велик учител, а и да правиш едно и също и да чакаш различен резултат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 2 месеца
Хехе..Китай щял да разчита на Партията в борбата си за лидерство в технологичният сектор...Късмет им желая.Определено ще им е нужен.Странно нещо са хората.Не се учат от историята и това си е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още