IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един завод за 9 млрд. долара се оказа жертва на търговската война САЩ-Китай

В годините след закупуването на завода SK Hynix остава в капан, без да може да се ангажира с големи планове за капиталови разходи в него

11:00 | 26.01.24 г. 10
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Завод за чипове, разположен на половината път между Сеул и Пекин, показва трудния избор, пред който са изправени южнокорейските бизнес лидери и политици, опитващи се да ограничат щетите от технологичната война на САЩ с Китай.

През 2020 г. южнокорейският производител на чипове SK Hynix Inc. закупи от Intel Corp. завода си в Далян в североизточен Китай в сделка на стойност 9 млрд. долара. Тя трябваше да помогне на производител № 2 на чипове памет в света да засили капацитета си и да разшири дейността си в областта на най-съвременните чипове на най-големия пазар на чипове в света. Вместо това фабриката вкара SK Hynix в сложна мрежа от американски ограничения, целящи да ограничат достъпа на Китай до материали и оборудване, считани за ключови за доминацията на бойното поле и индустриите на бъдещето.

В годините след приключването на сделката SK Hynix остава в капан, без да може да се ангажира с големи планове за капиталови разходи в завода. Компанията бързо изгради външната конструкция на нова фабрика в задната част на обекта, но все още не е ясно дали в нея има оборудване за производство на чипове, камо ли на усъвършенствани полупроводници, които биха могли да осигурят стабилна възвръщаемост на големите инвестиции. Логото на Intel все още се намира на върха на блестящата морскосиня стъклена фасада на заводския комплекс, като последното плащане за завода трябва да се извърши през 2025 г.

През есента компанията сякаш намери решение на затрудненията си, след като САЩ предоставиха на SK Hynix и Samsung Electronics Co. безсрочни дерогации да продължат да внасят някои високотехнологични съоръжения в Китай.

Правителството на Южна Корея обяснява тези облекчения отчасти с очарователната офанзива на президента Юн Сук Йол по време на срещата му с президента на САЩ Джо Байдън, подпомогната от обещания за инвестиции и изненадващо изпълнение на American Pie. Вероятно американската страна е била повлияна и от необходимостта да се запазят доставките на чипове за големите технологични фирми.

Но няма гаранция, че тези облекчения ще останат в сила, особено ако лидерът на републиканците Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември и се завърне в Белия дом.

Останалата част от текста може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 15
khao
преди 3 месеца
До: zelka007 петък е, за безработен е идеално да се напиеш от обед... та, разбирам го! Ето и момчето с минусите дойде :D ... жалко само че имам работа и няма да мога да се забавлявам с тези уррроди! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... opkaта се е назобал с витамини от сутринта ... :))) ... виж , нема празно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
sssaaa
преди 3 месеца
Липсва ви само третия глуупак - дезертиралия за да сте в пълна фекална функционалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 3 месеца
До: khao къде начи видя хвалба? Zеми си намести чиповете, че лопат видимо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
До: 0pk ...е немаше нужда да се хвалиш с обратната си резба... статията е за чипове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 20
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... пухкавото дъ с меките китки е всеизвестен лизгав глuст ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 3 месеца
До: khao за вас евроатлантистките пдели всичко ви изглежда наобратно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 23
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 тъъъп, лъжлив лозунгар!... цитираното от теб казва точно обратното! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
*сложна мрежа от американски ограничения, целящи да ограничат достъпа на Китай до материали и оборудване, считани за ключови за доминацията на бойното поле и индустриите на бъдещето.* - Ето това е илюстрация на американската технология за предизвикване на горещи войни - сложна мрежа от интриги, провокации, ограничения и щети, които докарват потърпевшия до дилемата - да се предаде и подчини, или да се хване за оръжието. Второто го прави агресор и виновен за започване на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още