IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Hynix записа най-голямата си оперативна загуба до момента

Компанията очаква възстановяване на бизнеса след второто тримесечие

12:53 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix отчете 3,4 трлн. вона (2,54 млрд. долара) оперативна загуба за първото тримесечие на годината, предава Ройтерс.

Според информационната агенция това е най-голямата загуба, откакто SK Group придоби Hynix през 2012 г.

Резултатът представлява обрат спрямо оперативната печалба от 2,84 трлн. вона за същия период на миналата година, и е по-голяма загуба от тази за предходното тримесечие, която достигна 1,89 трлн. вона. Общите приходи са се сринали с 58% на годишна база до 5,09 трлн. вона, показва отчетът на технологичния гигант.

Нетната загуба за първото тримесечие пък е 2,59 трлн. вона, спрямо 1,99 трлн. вона нетна печалба за първото тримесечие на 2022 г.

Вторият по големина производител на чипове с памет в света обяви, че оперативната му печалба е нараснала в резултат на „забавящото се търсене и спада на цените на продуктите“, докато спадът при чиповете с памет продължи и през първото тримесечие.

И все пак компанията очаква възстановяване през втората половина на годината. Цената на акциите на SK Hynix се повиши с 1,75% по време на следобедната търговия, след като по-рано в сряда ръстът достигна 3,5%. От началото на годината стойността на книжата се е увеличила с 16 на сто.

„Очаква се запасите в индустрията с чипове с памет да се подобрява от второто тримесечие, когато свиванет на производството от доставчиците ще влезе в сила“, обяви SK Hynix.

„Разрастващият се пазар на високопроизводителни сървъри за изкуствен интелект, включително ChatGPT, както и по-широото насочване към продукти с памет с голям капацитет от клиентите“ също ще дадат тласък на пазара, коментират от компанията.

Прогнозата вероятно ще се подобри от следващото тримесечие, споделя анализатор.

Джеймс Лим, старши анализатор проучвания в Dalton Investments, коментира, че индустрията за чипове е „преминала дъното“ и „бавно се насочва към възстановяване“.

„Очакваме приходите да се възстановят през второто тримесечие, след като достигнаха дъно през първото, като ще бъдат подкрепени от постепенното увеличение на обема на продажбите“, посочва SK Hynix.

Санджев Рана, ръководител проучвания за Южна Корея на CLSA, коментира, че все още очаква резултатите на SK Hynix да запишат спад за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още