IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Hynix предупреди за "безпрецедентно влошаване" на търсенето на чипове

Компанията ще свие инвестициите си с повече от 50% през 2023 г.

19:35 | 26.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската компания SK Hynix предупреди за „безпрецедентно влошаване“ на търсенето на чипове с памет, което задълбочава страховете от глобална рецесия. Освен това заяви, че ще свие инвестициите си, след като тримесечната ѝ печалба спадна с 60%, предава Ройтерс.

Вторият по големина производител на чипове с памет в света, сред чиито клиенти попада Apple, обяви, че ще ограничи с повече от 50% инвестициите си през 2023 г. – ехо на съкращенията, които индустрията за чипове с памет претърпя по време на финансовата криза от 2008-2009 г., което подсказва колко сериозно е забавянето на търсенето на технологии в световен мащаб.

Производителите на полупроводници се радваха на голям скок на търсенето след пандемията до началото на тази година. Но търсенето рязко отслабна през последните месеци, тъй като ускоряващата се инфлация, нарастващите лихвени проценти и мрачните икономически перспективи накараха потребителите и бизнеса да намалят разходите си.

„Надяваме се, че пазарът ще се стабилизира до известна степен до втората половина на следващата година, но не изключваме възможността за по-дълъг спад“, коментира Кевин Но, главен маркетинг директор на SK Hynix.

Инвеститорите отправиха поглед отвъд мрачната прогноза, приветствайки агресивното съкращаване на инвестициите. Новината изпрати цената на акциите на компанията с 1,7% нагоре. Инвеститорите смятат, че мащабът на действията ще помогне за контролиране свръхпредлагането на чипове и ще подкрепи цените на полупроводниците.

Лошата прогноза на SK Hynix допълва вълната от предупреждения от американските технологични гиганти тази седмица относно колебливия бъдещ растеж. Microsoft прогнозира тримесечни приходи под очакваните от Wall Street във всичките си бизнес звена, включително подразделението за облачни услуги и това за персонални компютри.

SK Hynix заяви, че оперативната ѝ печалба е спаднала до 1,66 трлн. йени (1,16 млрд. долара) за периода от юли до септември, спрямо 4,2 трлн. вона година по-рано. Резултатът се оказа под прогнозите на анализаторите за 1,87 трлн. вона печалба по данни на Refinitiv.

„Доставките ще продължат да надхвърлят търсенето за момента“, посочва SK Hynix в изявление, визирайки спада в продажбите на лаптопи и смартфони.

Цените на чиповете с памет се свиха с 20%, след като търсенето намаля през третото тримесечие, обяви компанията. По думите ѝ през периода е имало понижение на продажбите на компютри и смартфони, а центровете за данни са приоритизирали използването на вече наличните им ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Търсене има винаги, това са нови технологии. Цените обаче станаха х2. Като си дойдат на мястото и търсенето ще се възстанови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още