IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лаптоп на Huawei сложи край на спекулациите за още един пробив в чиповете на гиганта

5-нанометровият чипсет е тайвански, а не китайски, както се очакваше

13:45 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-новият лаптоп на Huawei Technologies работи с чип, произведен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), показва разглобяване на устройството. С това се слага край на слуховете за друг китайски технологичен пробив, пише Bloomberg.

Лаптопът Qingyun L540 съдържа 5-нанометров чип, направен от тайванската компания през 2020 г. – по времето, когато американските санкции прекъснаха достъпа на Huawei до производителя на чипове, установи TechInsights след разглобяване на устройството за Bloomberg News. Това опровергава спекулациите, че вътрешният партньор на Huawei в производството на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) може да е направил голям скок в техниката си на производство.

Huawei предизвика голямо вълнение в САЩ и Китай през август миналата година, когато пусна смартфон със 7-нанометров чипсет, дело на базираната в Шанхай SMIC. Разглобяване на устройството, извърешно от базираната в Канада компания за проучвания по поръчка на Bloomberg News, показа, че чипът на Mate 60 Pro е само няколко години назад спрямо най-новите полупроводници. Това е постижение, което американските санкции се опитаха да предотвратят, но не успяха. Разкритието доведе до голяма еуфория на китайската технологична сцена и до дебати в САЩ относно ефективността на санкциите.

При последното разглобяване TechInsights е установила наличието на процесор Kirin 9006C, произведен по 5-нанометровия метод на TSMC, който е сглобен и пакетиран около третото тримесечие на 2020 г. Експерти от индустрията по-рано спекулираха, че SMIC е постигнала това чрез разработване на заобикалящи санкциите на САЩ решения, които биха отбелязали втори технологичен триумф за китайския гигант в рамките на няколко месеца.

Цената на акциите на SMIC се понижи с 2% на борсата в Хонконг. Представителите на Huawei и SMIC не са отговорили на запитването за коментар на Bloomberg News.

Напредъкът в смартфона Mate 60 Pro през 2023 г. затвърди ролята на Huawei като знаменосец на китайските усилия да се намали зависимостта от западните технологии и да се създадат вътрешни алтернативи в Китай. Китайските потребители се насочиха към този смартфон през последното тримесечие, което помогна на компанията да се върне към символично важния праг от 100 млрд. долара приходи, подкопавайки ролята на iPhone на Apple.

Навлизането на територията на 5nm би представлявало голям скок за базирания в Шънджън конгломерат, доближавайки го до най-напредналите процеси, използвани в момента, които са съсредоточени в 3nm. Преди TSMC да прекрати отношенията си с Huawei, тя ѝ доставяше 5-нанометрови чипове.

Не е ясно как Huawei е успяла да се снабди с тригодишния процесор, макар че китайската компания натрупа важни запаси от полупроводници, откакто САЩ започнаха да ограничават достъпа ѝ до компоненти и оборудване. Въпреки че Huawei е в черния търговски списък на Вашингтон от 2019 г., едва през 2020 г. TSMC спря да приема поръчки от нея, за да се съобрази със засилените търговски ограничения на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още