IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще строи първи завод в Европа

Компанията се е насочила към Франция

18:11 | 11.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Huawei ще започне изграждането на свой завод за мрежово оборудване във Франция през следващата година, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса. Планът означава, че технологичният гигант ще изгради пъвия си завод в Европа, докато някои европейски правителства ограничават използването на 5G оборудването на компанията.

По думите на източника още през 2020 г. Huawei е очертала план за построяването на завод с първоначална инвестиция от 200 млн. евро, но проектът е бил забавен заради пандемията. Източникът е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да говори публично по темата.

Той не посочва срок, в който фабриката в Брумат, близо до Страсбург, ще бъде готова и ще започне работа. Huawei не е отговорила на запитванията за коментар.

Източник от френското правителство обаче посочва, че обектът се очаква да бъде открит през 2025 г.

Всичко това се случва в момент, в който европейските правителства ограничават или забраняват използването на оборудване, произведено от Huawei и китайската ZTE, позовавайки се на опасения за сигурността.

Същевременно европейските лидери обсъждат как да „намалят риска“, но и да си сътрудничат с втората по големина икономика в света. Китай е третият по големина търговски партньор на Франция след Европейския съюз и Съединените щати.

През 2020 г. френското правителство каза на телекомуникационните оператори в страната, които планираха да купят 5G оборудване от Huawei, че няма да могат да подновят лицензите си за оборудването, след като те изтекат. По този начин на практика ги накара постепенно да изключат Huawei от мобилните си мрежи.

Но след среща с френския министър на икономиката Бруно Льо Мер, която се проведе в Пекин през юли, китайският вицепремиер Хъ Лифън заяви, че Франция е решила да удължи 5G лицензите на Huawei в някои градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 4 месеца
Европа се намира там където беше някога --- Средновековието когато всичко беше забранено от--- църквата считана за грях. Бяха наказани всички които оспорваха твърдението ,че "Земята се върти " да се къпеш е грах само като изключение на година веднъж . Да ползваш парфюми е грах списъка е безкраен. Така и сега Америка под предлог ,че 5G застрашавал Националната безопасност на странит е от ЕС им забранява, защото технологически изостават за да забавят или да спрат развитието на новите Китайски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още