IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство обеща подкрепа за оператора на "Фукушимa"

Засегнатата от опустошителното цунами през 2011 г. централа бе посетена от японския министър на промишлеността

15:50 | 28.08.13 г.
Японското правителство обеща подкрепа за оператора на "Фукушимa"

За Япония Фукушима се превърна в бедствие, което изглежда, че никога няма да приключи. Последните събития, свързани с изтичането на радиоактивни води от ядрената централа, провокираха японското правителство да прибегне до нови мерки.

Властите в Токио декларираха готовността си да използват средства от резерва за спешни нужди към националния бюджет, за да подпомогнат Tokyo Electric Power Co (Tepco) - операторът на ядрената централа „Фукушима“. Страната заделя близо 350 млрд. йени (3,55 млрд. долара) от годишния си бюджет за природни бедствия и други извънредни ситуации.

От Tepco признаха през миналата седмица, че стотици тонове силно радиоактивни води са изтекли от засегнатата от земетресението и вълните цунами през 2011 г. атомна централа. Токсичните вече води са използвани за предпазване на ядреното гориво от прегряване.

Новината за теча на радиоактивни води провокира японския министър на търговията и промишлеността Тошимицу Мотеги да посети на място централата, за да се убеди с очите си за сериозността на проблема.

Повече за посещението на японския министър може да видите в специалния коментар на анализатора от Bloomberg Тим Алън!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още