IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grupo Mexico ще е големият печеливш от енергийната реформа в страната

Отварянето на енергийния сектор ще донесе на Мексико годишни инвестиции от 15 млрд. долара, смятат от JPMorgan

15:35 | 09.01.14 г.
Grupo Mexico ще е големият печеливш от енергийната реформа в страната

Мексиканската компания Grupo Mexico SAB ще бъде големият печеливш от енергийната реформа в страната, която ще позволи на дружеството да се включи в проучвателните дейности за добив на петрол и газ.

През декември президентът на Мексико Енрике Пеня Нието ратифицира новите енергийни правила, които позволяват на частни компании да добиват суров петрол за първи път от 1938 г.

"Grupo Mexico има интерес към формиране на съюзи и съвместни предприятия за разработване на находища на шистов петрол и газ", заяви Хавиер Гарсия де Кеведо, който оглавява Southern Copper – добивно дружество, част от конгломерата.

"Добивната компания се очертава като първият голям бенефициент от новото законодателство", отбеляза пред Bloomberg анализаторът от Credit Suisse Сантяго Перес Тойфер.

В края на ноември, дни преди новият закон официално да влезе в сила, от JPMorgan отбелязаха, че премахването над 70-годишната възбрана може да увеличи чуждестранните инвестиции с около 15 млрд. щатски долара на година.

"Поглеждаме с голям интерес към някои от възможностите. Много сме ентусиазирани да инвестираме и да се развиваме в областта на енергетиката", посочи още Хавиер Гарсия де Кеведо.

Капитализацията на Grupo Mexico се разшири с 5,3% през последните три месеца в сравнение със средния спад от 1,7%, отчетен от 15 други сходни компании от сектора от цял свят. Въпреки силния финален обаче ръст книжата на конгломерата поевтиняха с 12 на сто през миналата година.

Контролираният от Grupo Mexico производител на мед Southern Copper разработва двете най-големи находища на суровината в Мексико – Ла Каридад и Кананеа. Компанията прогнозира, че добивът ѝ на мед ще достигне равнище от 650 000 метрични тона през тази година и 859 000 през 2015 г. През 2012 г. бе отчетено равнище от около 630 000 метрични тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още