IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Балмър недоволства от Microsoft

Бившият главен изпълнителен директор смята, че компанията трябва да е по-прозрачна към инвеститорите

13:19 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от важните инвеститори в Microsoft не бе доволен от нивото на разкритите данни по време на годишната среща на акционерите в компанията в сряда, предава Bloomberg.

„Компанията трябва да разкрива маржовете на печалбата си и приходите си за хардуерния си бизнес и този за облачни услуги“, заяви пред агенцията бившият главен изпълнителен директор на концерна Стив Балмър, който е най-големият индивидуален акционер.

„Това е като ключов показател, ако говорят за това като ключов компонент за компанията, би трябвало да го отчетат”, каза за Blооmbеrg Балмър, който също участваше в срещата в Белвю, Вашингтон.

Microsoft отчита т. нар. годишен run rate на приходите, или продажбите в даден момент от времето, съотнесени към годишна ставка, за облачния си бизнес. Тези данни обаче изискват екстраполиране на годишни нива при малко данни и са само прогноза за това какво може да постигне компанията. Концернът заяви, че тази ставка за корпоративния му облачен бизнес може да достигне 20 млрд. долара до 2018 г.

Балмър, който бе наследен на поста главен изпълнителен директор на софтуерния гигант през 2014 г. от Сатя Надела, нарече използването на тази ставка „глупости“.

Според него компютърният гигант следва да отчита приходите си. „Маржът – мярка за рентабилността – е важен, защото докато брутните печалби за софтуера са много високи, те са доста по-ниски за неща, като хардуер и облачни услуги”, добави Балмър.

Той разкритикува и плана за разработване на универсални приложения, които да работят на компютри, телефони и таблети. Те са насочени към много по-голям обсег от устройства спрямо едноцифрения дял на мобилния пазар, който се държи от Microsoft. Според Балмър това няма да сработи, а Microsoft трябвало да позволи на телефоните с операционната система Windows да работят с приложения за Android.

Генералният мениджър на Microsoft, отговарящ за връзките с инвеститорите, Крис Сю заяви, че поддържа редовен диалог със Стив Балмър и приветства неговата обратна връзка, както и тази от другите инвеститори на компанията.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още