IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дни отпуск е необходим за почивка?

Повече от 30 дни са препоръчителни за годишен отпуск, въпросът е сумарно ли да се ползват или разпределени, казва психолог

09:34 | 21.08.16 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От субективна гледна дори повече от 30 дни са препоръчителни за годишен отпуск, но от икономически план този период трябва да бъдат добре планиран от личността, за да може тя много плавно да премине през различните етапи на своята професионална ефективност. Това каза психологът д-р Антонина Кардашева в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е в това дали тези дни да бъдат използвани сумарно или да бъдат разпределени в различните периоди на годината, отбеляза д-р Кардашева. 

Според психолога сумарното им използване е икономическо неизгодно, но също така крие някои рискове в личностен план. „Нагласата на личността, че може да ползва толкова дълъг отпуск, я отпуска“, каза тя, като обясни, че ефективността на подобна почивка е субективна и зависи от характера на личността. 

Д-р Кардашева коментира още причините за стреса и чувството на тревожност и посочи техники за справяне с тях. По думите ѝ много изследвания доказват, че стресът идва в по-голяма степен от влошените взаимоотношения на работното място, отколкото от натовареността на работа.

"Има нации, които са много осъзнати и не носят „на гърба си раницата с неразрешени вътрешни конфликти. Не случайно в много организации нивото на взаимоотношенията е съобразено с нивото на личностната проблематика", отбеляза психологът. Поради тази причина съществуват множество програми за работа с индивидуалния служител с цел подобряване на взаимоотношенията на работното място, за да не се премине в ескалация на конфликти, обясни още тя.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Зависи от гледната точка и от човека, според едни наши "братя", 365 дни почивка са малко, според други наши адвинистратори и 365 дни да работив, пак ще им е малко да крадат. Според личните ми наблюдения, 2х10+10х1 е перфектното - две почивки по 2 седмиц, а през останалите месеци по един дълъг уикенд. Дано, повече хора си го позволяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още