IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

670 хил. тона храни се разхищават в България

В новия закон ще бъде дадено за пръв път определение за „хранително банкиране“

13:29 | 08.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На базата на европейски изследвания около 670 хил. тона са храните, които се разхищават в България. Храната се разпилява по различни причини, но може да бъде спасявана и преразпределяна, ако достатъчно рано ѝ бъде обърнато внимание. Това каза Цанка Миланова от Българската хранителна банка в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria.

Миланова гостува в предаването заедно със Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопроизводителите, за да коментират дали е нужно отпадането на ДДС върху дарената храна и какъв трябва да бъде контролът на държавата.

Вчера парламентът прие да не се начислява ДДС върху дарени храни и хранителни стоки. Депутатите гласуваха единодушно на първо четене промени в Закона за ДДС.

"Законовата промяна на ДДС би било добра предпоставка бизнесът да подхожда различно към излишната храна", каза Миланова.

По думите на Присадашки за бизнеса са най-важни икономическите параметри, които всеки един иска да постигне: "Според сегашното законодателство в България, при всяко дарение на храна, дарителят е длъжен да внесе данък ДДС, въз основа на на производствената цена на продукта. Затова масова практика е даренията да се правят анонимно, защото едно анонимно дарение има по-добър икономически резултат, отколкото ако бъде афиширано".

В новия закон ще бъде дадено за пръв път определение за „хранително банкиране“, каза още Миланова. "Световният опит е показал какво е работещото и полезното. Ще има механизъм за бързо спасяване на храна, която е излишна".

"Не е логично бизнесът да понася допълнителна загуба от дарения", каза Присадашки.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още