IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симидчиев: Водната реформа е на преломната си точка

До средата на 2017 г. подписаните договори с асоциациите вече ще бъдат факт, каза експертът

10:00 | 24.11.16 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Водната реформа е на преломната си точка. До средата на следващата година основните процеси, бизнес планове, извадени активи от дружествата, подписани договори с асоциациите вече ще бъдат факт. Това коментира експертът по регионална политика Добромир Симидчиев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria

Едно от предварителните условия дадена област, съответно - ВиК оператор, да получи финансиране е в нея да има един ВиК оператор,  т.е. да се преодолее дългогодишният проблем с фрагментацията на сектора.

Все още има 7 области, в които консолидацията на ВиК сектора не е приключила. Въпреки това е постигнат сериозен напредък – потенциалните бенефециенти са вече 21 области, посочи експертът. 

Пет области взеха политическо решение за консолидация. Тя ще отнеме повече време, но тепърва при тези области ще има консолидация на ниво оператори, която ще отнеме 1-2 години, каза още Симидчиев.

Заради проблема с консолидацията в някои области обаче останалите няма да пострадат, категоричен е Симидчиев. Те дори могат да бъдат облагодетелствани, тъй като няма да се намали общият размер на безвъзмездната помощ по оперативната програма "Околна среда" 2-14-2020 г. Парите са едни и същи, променя се само броят на бенефициентите, обясни Симидчиев.

Пилотният проект на ВиК Смолян, който се очаква да намали загубите и да обхване 98% от населението на агломерация Смолян с водопровод, канализация и пречистване, е на фаза подписване на предварително споразумение с Министерството на околната среда и водите, коментира от своя страна и управителят на ВиК Смолян Мариян Николов. Общата му стойност е около 58 млн. лева.

Предвижда се проектът да бъде внесен пред управителния орган на оперативната програма през февруари и да има изготвена оценка през месец май.

Целия разговор вижте във видеото


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още