IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С цени от 55-60 долара за барел отново ще се инвестира в добив на нефт

При политическа воля за създаването на “Турски поток” цената на природния газ ще падне и в България, прогнозира експерт

12:45 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светослав Бенчев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Светослав Бенчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниските цени на суровия петрол са предпоставка за намаляване на инвестициите. Броят на нефтените платформи през миналата година намаля до 1 593 в сравнение с 2 337 през 2015 г., но това не предполага някаква сериозна криза сега или през следващите години. Ако пазарът се възстанови, което вероятно ще се случи, и цените се нормализират до 55-65 долара за барел, компаниите отново ще започнат да инвестират в проучване и добив на петрол.

Това прогнозира Светослав Бенчев от  Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Големият въпрос на пазара на горива е дали страните производителки на петрол ще спазят споразумението за съкращаване на добива. На 20 и 21 януари ще има среща, на която ще се обсъди дали се спазват ангажиментите. Засега се знае, че Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив спазват това споразумение. Големият въпрос е Ирак, защото през декември от пристанището на Басра бяха изнесени рекордни количества петрол. Анализаторите не знаят дали Ирак ще спази своята квота, която е от 1990 г., или споразумението ще бъде доста меко“, коментира петролният експерт.

По думите му има и друг фактор, който ще оказва влияние върху добива на нефт.

„Цени на петрола от около 55-60 долара за барел ще включат отново шистовите кладенци в играта, въпросът е как ще реагира петролният картел ОПЕК и Саудитска Арабия, която е водеща. Тази цена е добра за пазара, но не се знае дали ще има покачване и как ще реагират шистовите кладенци в САЩ и битумните пясъци в Канада, които през последните години също са сериозен източник на петрол. По-високите цени  благоприятстват за вливане на едни по-сериозни количества оттам, които пък ще бутат цената надолу“, посочи Бенчев.

Според него пазарът е труден за прогнозиране, но може да се очаква повишаване и стабилизиране на цената и баланс в средата на 2017 г. Бенчев посочи, че 60-65 долара за барел е максимумът, който могат да достигат цените на черното злато.

Експертът коментира и кои ще бъдат основните фактори, които ще движат цените на петрола през 2017 г., както и тенденциите на пазара на природен газ. “Ако има сериозна политическа воля за създаването на газопровода “Турски поток”, има голяма вероятност при сериозни количества цената на природния газ да спадне доста, включително и в България”, смята Бенчев.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още