IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемач: Проблемът с гръцките фермери касае целия Европейски съюз

Бизнесклиматът в България е добър, но междуфирмената задлъжнялост е огромна, твърди Йоаким Каламарис

08:53 | 02.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с гръцките фермери е политически и не касае само Гърция, а целият Европейски съюз (ЕС).
Взети са необходимите мерки, за да не се стигне до блокиране на българската граница. Това заяви гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него организацията на транспортните фирми в България, заедно с гръцките власти и гръцки транспортни организации адекватно са разработили един модел в синергия. „Затова имаме тези положителни резултати, въпреки че не вярвам, че фермерите тази година ще застанат както миналата година, с такъв патос и мотивация“, смята Каламарис.

Гръцките фермери затвориха пункта Евзони на границата с Македония. Фермерите и животновъдите в южната ни съседка протестират срещу плановете на правителството за увеличаване на данъците и осигуровките на заетите в сектора на селското стопанство.

Фермерите се опитват да блокират границата с България – член на ЕС, в опит да привлекат вниманието на Брюксел. Мерките, които ще наложи правителството за сектора, са поискани от европейските кредитори на страната. 

Засега обаче полицейските части успяват да отклонят опитите на фермерите в северните части на Гърция да блокират границата с България.

„Не защитавам това, което правят тези хора, но трябва да видим защо го правят, ако не искаме да се повтарят тези аномалии. Българското и гръцкото правителство трябва да седнат и да решат от корен този проблем. Не може само разни организации да се опитват да разрешават политически казуси, които имат и икономическо отражение“, призовава Каламарис.

Според него бизнесклиматът в България е добър. „Като предприемач съм доволен от обстановката тук, но задлъжнялостта между фирмите и между държавата и фирмите е огромна“, отчита Каламарис.

Проблем е и мудната система на европейско финансиране, смята той. Каламарис даде за пример собствената си фирма, която е спечелила голям европейски проект, но вече почти година средства не са получени. Друга пречка, според госта в студиото, е и недостигът на работна ръка и неравнопоставеността между работодатели и служители, която често пъти се използва за изнудване на бизнеса.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Гърция е сериозен проблем за Европа като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Глобализация ,кой му пука за някакви фермери било гръцки,било българскибило танганайски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още