IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките фермери се събират в близост до границата с Македония

Целта не е затваряне на границата, твърдят протестиращите

17:54 | 30.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките фермери пробиха полицейския кордон и напредват към пункта Евзонес на границата с Македония, съобщава Ana Mpa. Фермерите и животновъдите в южната ни съседка протестират срещу плановете на правителството за увеличаване на данъците и осигуровките на заетите в сектора на селското стопанство.

Фермерите се опитват да блокират границата с България – член на ЕС, в опит да привлекат вниманието на Брюксел. Мерките, които ще наложи правителството за сектора, са поискани от европейските кредитори на страната.

Засега обаче полицейските части успяват да отклонят опитите на фермерите в северните части на Гърция да блокират границата с България.

Според Ana Mpa към протеста се присъединяват все повече фермери. Полицията пък е ситуирана около националната магистрала между Солун и Евзонес в опит да попречи на фермерите да блокират границата с Македония.

Според протестиращите обаче целта не е да бъде затворено движението през границата, а да бъде блокирано ключовото кръстовище за Идомени.

Блокирана днес е и магистралата, свързваща Атина и Солун на пътния възел край Никея. За четири часа беше затворен и пътят между Солун и Серес край Каваклия (Левконас). 

В края на седмицата в Солун ще се открие голямо селскостопанско изложение и се очаква засилване на протеста на фермерите в Северна Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още