IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максим Бехар: До 800 българи посещават Сейшелите годишно

Инвестиции и образование са двете сфери, в които можем да си сътрудничим, посочи почетният генерален консул на островната държава

17:38 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономически отношения между България и Сейшелите засега няма заради отдалечеността на двете държави, но все повече български туристи откриват Сейшелите. Няма статистика колко българи са посетили островите, но моето предположение е, че те са между 500 и 800 годишно, като техният брой нараства. Това съобщи Максим Бехар, почетен генерален консул на Сейшели в България в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgariа.

Той посочи, че между двете страни няма визов режим и всеки може да остане до 90 дни там, но без да работи.

„През ноември турските авиолинии пуснаха нова линия към Сейшелите. От 1 април ще има директна линия от Дюселдорф до там“, допълни Бехар.

“Ако преди 14 години Сейшелите са посещавани от 65 хиляди туристи годишно, през 2016 за първи път техният брой достига 270 хиляди", коментира почетният гененерален консул на Сейшели в България. "Това е три пъти повече от местното население.“

По думите му голямото разнообразие прави услугите все по-добри. Туристите могат да избират между малки вили с басейни с местен облик и хотелите мастодонти, като наемането на вила струва между 100-150 евро на вечер, но цената в луксозния хотел е до 3 хиляди евро.

Бехар информира, че режимът за работа на Сейшелите е доста ограничителен, защото приоритетът е да има работа за местните хора, а индийците и китайците влизат много лесно заради дългогогодишните връзки и преселниците, които са се установили преди години.

Той обаче изброи и няколко примера за българи, които работят на островната държава.

„Милен от Русе е собственик на единствения денонощен бар на Сейшелите, който е на брега на океана. Всяка вечер показва филми или мачове на посетителите. Младен от Ямбол е шеф на рецепцията на най-големия бутиков хотел и посреща новите гости“, сподели Бехар.

„За 40 години независимост на държавата общественият живот стана много социален", увери той и като доказателство за това посочи, че Сейшелите са най-големият ползвател на Facebook на глава от населението в рамките на африканския континент.

Почетният консул смята, че Сейшелите са познати много по-добре в България, отколкото очакваме, защото страната е един от най-големите производители на риба тон в света.

„Всеки ден от там излизат около 1 млн. малки консерви с риба тон и огромна част от това, което купуваме с различните брандове, представляват консерви, произведени в Сейшелите“, обясни той.

Впечатленията му са, че отношенията с местните хора са „суперевропейски, защото два века френска култура и манталитет и още един – британски, са направили хората комуникативни и позитивни“.

Бехар каза, че все по-често намира хубави български вина в малките квартални магазинчета на столицата Виктория, но това според него е спорадичен внос от местни предприемачи.

Почетният генерален консул прогнозира, че България може да разшири връзките си със Сейшелите в областта на образованието.

“Жизненият стандарт на местното население не е много висок, но Сейшелите са една много социална държава - местните жители не плащат данъци, здравеопазването е напълно безплатно, образованието до 11 клас е задължително и безплатно", разкри Бехар.

Той напомни, че Сейшелите са известни като данъчен рай и инвестициите в държавата са доста високи.

„Нормално е хора от България и Източна Европа да се възползват от офшорните зони заради по-ниските данъци. Но заради конфидициалност не е известен техният брой“, смята той.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още