IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Стефанов: Популизмът е с пречупен гръбнак

Той бе плод на временна еуфория, смята политилогът

10:57 | 14.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria &nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria  

След случая с Великобритания, където бе използвана темата за катастрофата на сигурността в Европа като предтекст да се привлекат гласоподаватели, виждаме, че популизмът не е на мода. Виждаме го и в България.

Това каза в „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria политологът от Нов български университет Любомир Стефанов.

„Имаше една моментна заслепеност, една еуфория, която вдигна градуса на политическото говорене и по същество не донесе нищо ново и не предложи никакви решения. Това беше едно кресливо сочене с пръст на всичко, което мърда и е различно за националната идентичност“, каза още той.

„Популизмът, според мен, по тази линия сме му пречупили гръбнака“, смята Стефанов. 

„Меркел, която най-вероятно е следващият канцлер на Германия, вижда човек, с когото може да комуникира. Вижда един доста по-умерен политик, който има близки до нейните по същество виждания за Европа и ЕС. Той не вижда по-добри възможности за Франция освен за сътрудничество с Германия, за да измъкне целия ЕС“, каза още гостът. 

Сумите, които се коментират за излизането на Великобритания от ЕС, са просто част от пазарлъка, а в крайна сметка сумата ще е около 20-30  млрд. евро или паунда, смята Стефанов.

Подробен коментар по темата, както и обстоен преглед на редица други важни теми от политико-икономическия дневен ред в Европа вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още