IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчният брой квалифицирани кадри си остава основен проблем за IT бранша

Мащабът на бранша е толкова голям, че производството на кадри от образователната система не успява да наваксва ръста на индустрията, твърди Георги Захариев

09:50 | 10.12.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наличието на достатъчен брой квалифицирани кадри за софтуерната индустрия остава основен проблем пред бранша в България. Това коментира пред камерата на технологичното шоу UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. 

По думите му именно това е едната основна причина за лекото забавяне на ръста в индустрията, който през тази година се очаква да е от 14 на сто. Другата причина според Захариев е самият мащаб на бранша, който е до такава степен голям, че производството на кадри от образователната система и останалите организации, като софтуерни академии и университети и т.н., не успява да наваксва ръста на индустрията.

"Така продължаваме да стоим в постоянен недостиг на кадри", каза специалистът.

14%-ен ръст на приходите в бранша показа десето поред изследване БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това е пети пореден двуцифрен ръст на индустрията, а към 2016 г. приходите минават 1 млрд. евро, докато година по-рано бяха 1 млрд. долара, обясни Захариев.

По думите му БАСКОМ, а и други организации от сектора, подемат редица множество инициативи за решаване на проблема и те вече дават резултат.

"Един от последните успехи е стартирането на проекта „Професия програмист“, което е квалификация и нова професия в средното образование. Върху това работим може би вече пет години, но в крайна сметка получихме и подкрепата на Министерството на образованието, така че това вече е факт от тази година", каза Захариев.

По думите му донякъде проблемът би могъл да се облекчи с промяната на режима за сини карти – нещо, което наскоро бе решено. Но това според него няма да е генерално решение на проблема, каквото едва ли ще има скоро. 

Вижте целия разговор във видео материала!

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 18
alphaomega
преди 6 години
Във IT бранша във момента се надува балон! 99% от цялото това търсене на програмисти се отнася за позиции на ниво елементарно програмиране. Индустрията търси предимно сглобчици на готов код, както и настройчици на готови приложения. Всички тези позиции ще бъдат елиминирани във момента във които изкуствения интелект бъде пуснат масово. Във няколко лаборатории по света вече има готови прототипи които ако разберете на какво са способни ще би падне шапката!Когато тези технологии навлязат във индустрията (до 5-10г), всеки ще може да бъде програмист чрез интерфейс за обратна връзка със AI. Чрез този интерфейс всеки ще може да комуникира със AI директно със мислите си. Достатъчно е само да си представи човек как трябва да изглежда една програма и какви фунции да има и AI ще създава тази програма за части от секундата директно пред очите ви.Това не е научна фантастика! Вече има работещи такива прототипи! Който се интересува от тези неща знае и виждал за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още