IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво най-често спестява българинът?

Едва 12% от хората пестят средства за образование и подобряване на уменията си, показва проучване

12:54 | 20.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българинът спестява основно за старини, за да си помогне в пенсионна възраст. Това сочат резултатите от съвместно изследване на Българско-американска кредитна банка (БАКБ) и сайтът „Моите пари“ за депозитите.

В момента повечето от българите използват 12 месечни депозити, въпреки че в по-дългосрочните условията са по-добри. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ.

"Повечето потребители избират гъвкав продукт, в който могат да внасят и теглят парите си по всяко време. Размерът на лихвата обикновено не е водещ за тях", посочи още той. 

Гостът поясни, че изследването е проведено сред хора с месечни доходи от между 1000 и 3000 лв., като сред тях има и такива, които твърдят, че нямат възможност да спестяват или не го правят заради ниските лихви. 

"От началото на 2019 г. лихвите се стабилизираха на едни сравнително ниски нива. Оттук насетне не наблюдаваме корекция, имаше лека такава в посока нагоре само при щатския долар. След евровизацията на българската икономика обаче доларът не е предпочитана валута у нас", поясни още Георгиев.

Основните спестявания на българите са в левове и евро, отбеляза още той, като добави, че според резултатите от изследването едва 12% от тях спестяват за образование и подобряване на уменията си.  

Вижте още във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Що не кажат, че 70 - 75% от депозитите са до 1000 лева. Ако прибавим и тези например до 5 - 10 хиляди лева, щото не са прекалено много пари, процента ще отиде към 85%. Така излиза, че десетките милиарди в депозити са в ръцете на малко хора. Повечето от тези пари са придобити по незаконен, престъпен начин, но това е друга тема и добре, че в БГ има беззаконие, иначе политици и олигарси умират прави. Добре, че българската прокуратура и институции не са като румънските, иначе жална им майка ще има от конфискации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още