IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Събев: Рецесията няма да се появи скоро, защото хората са предпазливи

Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм, смята икономистът

18:19 | 15.08.19 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Случи се нещо, което е ставало само 5 пъти от 1978 г. - доходността по 10-годишните американски облигации да падне под тази на 2-годишните такива, а това вещае рецесия в най-скоро време. Тя може да е факт до 18 месеца на фона на събитията на световните пазари и забавянето на водещи икономики. Не е притеснително, че индексите спадат, а това, което се случва в икономически план. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, Legacy FX, в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Очакваме рецесията отдавна, тя витае във въздуха. Но личното ми мнение е, че няма да има рецесия точно в този момент, защото сега предпазливостта е голяма и хората все още са наплашени. Когато има такава внимателност на пазара, рецесията е още далеч. Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм. Сега той е "заметен" встрани". Това каза на свой ред Димитър Събев, икономист и журналист.

„На пазара има волатилност - седем пъти през август тази година Dow Jones претърпя изменение с над 200 пункта. Така, от една страна, се дава възможност за покупки на по-добра цена", каза Николай Шуманов.

Възможно е с пониженията на лихвите от страна централните банки да се избегне рецесията, потвърди Николай Шуманов. Не сме виждали толкова дълъг период на разхлабена парична политика, така че не знаем как това ще се отрази на икономиката. Непостоянната политика от страна на световни лидери е притеснителната в случая, каза гостът, като даде пример с Доналд Тръмп, който притиска Федералния резерв към определени действия. 

Коледният подарък на Тръмп

„Политиката на американския президент Доналд Тръмп относно с митата, които налага на Китай, е по-скоро вид популизъм, отколкото нещо в полза на САЩ. Смятам, че и Борис Джонсън ще заложи на популизма във Великобритания. В този смисъл ще видим волатилност на всички пазари", обясни Шуманов.

Коледният подарък на Тръмп, свързан с отлагането на митата върху китайски стоки, определено е заявка за втори мандат, около това мнение се обединиха и двамата експерти.

„Не виждам разлика между изказванията на Тръмп и тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - освен че някои съждения на втория са подкрепени с факти", обясни Димитър Събев.

Той спомена и за „Twitter управлението", което определи като скандално, и изрази безпокойството от това, че сякаш сме свикнали с него. Тръмп е в акция на преизбиране и може да се очакват все по-безумни ходове от него", отчете икономистът.

Димитър Събев обърна внимание и на изчерпването на модела, при който пазарите се движат не на базата на икономическите фундаменти, а на това какво е постигнало растеж и какво е отбелязало спад. Може би до 5 години анализите на пазарната оценка на дадени активи ще бъдат насочени много повече към фундаментални параметри, отколкото към растеж.

Николай Шуманов също изтъкна, че рано или късно ще се върнем към фундаменталния анализ. Той смята още, че икономическият растеж не бива да е на всяка цена и непременно със средствата на отхлабена парична политика, а да е постигнат естествено.

Централните банки губят своя авторитет, а безразборното разходване на средства насърчава осъществяването на икономически нездрави проекти, твърди Димитър Събев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Ако ти отговоря какво да направиш ще ме баннат до живот от този сайт и може да се окажа клиент на Цацаров/Гешев, а не искам това... Влез ми в положението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
И двете дядо попе и двете! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Уважаеми госпожи и господа! Основание за паника няма! Оркестърът свири валс на палубата на Титаник. Капитанът е сърдит на китайците във въглищното. Китайците се зъбят на капитана. Всички са пътници са предпазливи, но шайка централни банкери и техни колеги залагат яко в кредитното казино. Една дузина от тях са го закъсали здраво, но екипажът им заема средства, твърде големи са и не могат да ги метнат зад борда. А на хоризонта бавно приближава айсбергът на цикличността....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 41 rate down comment 2
alphaomega
преди 4 години
От мен да знаете!Рецесията започва тогава когато решат печатарите на парите и техните приятели лихварите! 1. Първи започват да разпродават "умните" пари а именно тези които първи научат какво са решили големите шефове.2. Същинския мечи тренд започва когато започнат да продават мениджърите на фондовете и едрите инвеститори.3. Навсякъде по медиите има гръмки заглавия че навлизаме в нова икономическа криза. Някъде по това време започват да продават и масата от дребните пишман-инвеститори който са си купили акции по върховете по време на бума щото са чули че съседа на третия им братовчед чичо Гошо така спечелил много пари.4. Всички борси светят яко в червено, паниката е пълна, много хора за загубили спестяванията си, фалират банки, цените на жилищата се сриват и изглежда че е настъпил края на света.5. Тук е точния момент да си купите имоти и акции (сини чипове) на промоция и после да забравите за тези инвестиции за поне 5-6г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Преди КТБ да се срине, цялата държавна машина беше впрегната да уверява народа, че няма страшно, че нищо лошо няма да се случи, че всичко върви по мед и масло, че всичко е цветя и рози. Вярно, между хората има много балъци или както им викат шарани, дет кълват и се хващат на всяква въдица, но повечето българи вече са яли попарата и знаят, че на подобни приказки не трябва да се вярва никога. Рецесия има, макар още да не я обявена официално, щот не смеят, толкова много ги е страх, знаейки кво иде, кво предстои. Задаващите се сривове и масови фалити с нищо вече не могат да бъдат спрени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
Дядо Коледа
преди 4 години
Да слагаме зимнина, или да трупаме кеш ?....за един приятел питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Рецесията няма нищо общо с никакъв оптимизъм на хората. Това, за което този младок говори е ОПТИМИЗМА НА СПЕКУЛАНТИТЕ т.е на банкери, строители, търговци, брокери и политици. Този оптимизъм обикновено е задвижван от евтин кредит, максимално-лесно достъпен. Но идва момент, в който капацитета за вземане на нови заеми от заинтресуваните се изчерпва, а не тяхното желание за заеми. Инвеститорите разбират това и се хвърлят да купуват дългосрочни облигации, защото знаят, че когато балона се спука централната банка ще се намеси и те ще продадат облигациите с много голяма печалба и лихвите по дългосрочния дълг намаляват и кривата на доходността се инвертира както вчера. Този рефлекс на спекулантите е като играта на Павлов с кучето. След известно време имаме голяма разпродажба на краткосрочни облигации рекордна така фалитите на взелите жилищен и потребителски кредит нарастват страшно бързо и балонът се пука и това активира реакцията на политици и централни банкери... Изключително наивно е да мислиш, че можеш да контролираш този процес или да го удължиш значително. Ако хората са предпазливи и не вземат евтини кредити това ще доведе до същия срив причинен от невъзможност за вземане на нови кредити и това пак ще стартита рецесията без значение от точната причина. Медиите и тази медия се опитват да лъжат, че няма следа от рецесия защото се страхуват, че ако хората разберат те ще свият разходите си и няма да направят повече покупки, а по-малко и търсенето на кредити ще се срине и това ще стартира рецесия. От тази ситуация няма изход и нищо не може да спре това което ще дойде съвсем скоро, никакви стимули, кредит или оптимизъм. Най-добре е хората да се подготвят възможно най-скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Ако бяха предпазливи , щяха да напускат инвестиционните си убежища .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
Jorkata
преди 4 години
Б***си глупостите.... дрънканици и мечти на поредният "експерт"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още